Siva pepeljasta vaš nanela je manju štetu ovogodišnjem rodu kupusa, mada kako vrsni proizvođači kažu nije je u Futoškom ataru bilo više od deset godina. Rod je podbacio zbog velikih vrućina, ali ljubitelji ove kisele poslastice na vreme su bezecovali potrebne količine.
Naša ekipa donosi vam priču iz Futoškog atara, obišli smo radove na skidanju glavica, proverili kako ide prodaja i oslušnuli sta kažu kupci.
Miroljub Janković predsednik je već kultnog Udruženja „Futoški kupus“. Za Jankovićev kupus na daleko se čulo mnogo dalje izvan naših granica, te su najbrži uspeli da rezerviošu željene količine i za pravi – ne pitaju za cenu. Kako kaže rod je ove godine podbacio i jedva da će biti kupusa za njegove stalne mušterije. Za njega je kako dodaje ova proizvodnja život i ne odustaje ni kada dođe loš period.
Prodaja Futoškog kupusa
Kolone prikolica duž glavnog puta u Futogu, svako hvali svoj kupus. Samo vrsni kupci znaju da prepoznaju pravi, a oni kojima je to nepoznanica mogu videti oznake i sertifikate organskog porekla koji su i brend Udruženja, te pazariti kod proverenih prodavaca.
Kupci kažu da je Nevenka Nena Plavšić jedna od favorita kada se kupuje pravi sertifikovani futoški kupus. Kupci je vole jel kako kažu uz kupus se dobije i po koji dragocen savet ali ni recepti ne izostaju.
Kako se pravi kiseli kupus
„Na 100 kila kupusa ide 5 kg soli, Tuzlansku so staviti, gore koren ne dirati već samo nožem napraviti krst. Mi žene obično sečemo, vadimo koren, a nema potrebe kada je pravi, domaći kupus u pitanju, ako je hibrid hoće lišće po buretu da se prosipa, to nije dobro“, kaže Nena i dodaje “ I onda red kupusa, red soli, red kupusa, red soli ako ju glavicu isečete, popunite prazninu i tako da vam prenoći u soli, ujutru sipate vodu sa strane bureta i uvek mora kupus biti poklopljen prva 3-4 dana Domaći kupus upija vodu morate dosipati vode i ostavite 100-200 grama od te količine soli pa pospite kada završi sa upijanjem vode, pospete od gore tu so. Hermetički zatvorite za 21 dan do 25 dana možete da ga jedete“, objašnjava Nevenka.
Kako prepoznati pravi futoški kupus
Futoški kupus ima veoma tanak list, što se tiče kvaliteta jedan je od najpopularnijih u Evropi i to mogu da potvrde svi konzumenti, potrošači i kupci. Nena Plavšić još i kaže da što se tiče gastronomskih vrednosti ove sorte,pored njegovih lekovitih svojstava vole ga domaćice jer je najpogodniji za manipulaciju i rad u kuhinji. A recepata ima na stotine.
„Ove godine nismo zadovoljni nemamo ni 50% od kupusa, nejednako se zavijao svaki dan se polivao i 80 dana nije kap kiše palo. Ali opet ima ga za prodaju, ima ga za jelo. Sto načina pripreme kupusa, možete da obarite u slanoj vodi malo i da ga posle pohujete izrendate sir preko njega, belog luka, peršun šta ko voli i odličan je tako, takođe, možete da skuvate celu glavicu malo samo odgore skinete poklopac unutra izdubite i stavite mlevenu meso u slaninicu kao za sarmu što pravite i stavite u rernu, zapečete… pravo brzo jelo i sto je najbitnije kvalitetno i zdravo. Ko hoće moze ga spremati na stotinu načina“ dodaje kroz smeh naša sagovornica.
Tradicija
Podsetimo za vreme turske vladavine, 1578. godine prvi put u istoriji se pominje proizvodnja kupusa u Futogu. Futožani su ga nekad koristili kao lek ali i njime plaćali porez. Danas je ovaj čuveni kupus autohtona sortna populacija gena nastala pre više od pet vekova, prirodnom selekcijom i drevnim znanjem ljudi sa ovih prostora u kultivaciji biljnih vrsta i povoljnih mikro klimatskih uslova ovog podneblja.
Prilog možete pogledati na You tube kanalu Vertigo produkcije.
Facebook Agrosaveti stranica posvećena poljoprivredi i svim informacijama vezanim za nju.
Prati emisiju „U našem ataru“ koja se emituje već 21 godinu.
Svake nedelje donosimo vam sveže informacije o iskustvima poljoprivrednika iz cele Srbije na youtube kanalu Vertigo produkcije.
Pogledajte iskustva drugih koja mogu pomoći i vama!