Šta će biti sa domaćim paradajzom?

0
668
Agrosaveti---domaci-paradajz---01

Usled ozbiljnog jačanja epidemije virusa covid19 mnoge zemlje su zatvorile svoje granice, a neminovan je i drastično manji broj turista. Pre svega se to odnosi na Crnu Goru, Grčku i Hrvatsku. Zemlje u koje se izvozio paradajz iz Srbije. Upravo ta tržišta su nam sada izostala, te se proizvođači pribojavaju i pitaju šta će biti sa paradajzom ove sezone?

Adama Maganic 1120x180

Upravo u vezi sa tim problemom razgovarali smo sa predstavnikom zadruge Zelena zvezda iz sela Vinarce kod Leskovca, kojima je paradajz osnovni artikl. Kako nam je rekao Đorđe Micić, direktor zadruge, paradajz trenutno ima dobru cenu, ali ozbiljnijeg izvoza verovatno neće biti ove godine, što će se uskoro odraziti i na samu cenu.

“Ove godine imamo bar za 30% manji prinos, zbog hladnog proleća. Trenutna cena se kreće oko 45-60 dinara, što je pristojna cena. Međutim, mi smo ove godine praktično izgubili značajna tržišta, kao što su to Crna Gora, Grčka i Hrvatska. Nema turizma, nema ljudi, pa nemaju ni potrebu za većim količinama paradajza. To će se odraziti na domaće tržište, na kojem će se pojaviti ozbiljni viškovi, te će sve to uticati i na samu cenu paradajza.” – ističe Micić.

MPS baneri II

Agrosaveti---domaci-paradajz---02

VELIKI ZA DOMAĆE TRŽIŠTE, MALI ZA OZBILJNIJI IZVOZ

U ovom periodu prethodnih godina iz Leskovca i okoline dnevno je za Crnu Goru išlo po 3-4 šlepera sa domaćim paradajzom. Isto tako i za Hrvatsku, za Grčku takođe bar dva šlepera dnevno, dok ove sezone to nije slučaj. Naš sagovornik smatra da će proizvođači biti u velikom problemu, jer alternativnih tržišta nema.

PROČITAJTE I...  Suva šljiva iz Srbije trenutno tražena u čitavom svetu

“Mi smo veliki proizvođači paradajza za domaće tržište. Proizvedemo daleko više nego što nam je potrebno. Sa druge strane smo mali da bismo izvozili na neka velika, ozbiljnija tržišta. Nama su ove nabrojane zemlje bile tržište. Kada kod nas stigne paradajz, Albanija ili Turska ga više nemaju toliko, te su se Crna Gora, Grčka i Hrvatska okretale nama. Malo nam je sada pomogla Bosna i Hercegovina koja se pojavila na terenu i povukla ozbiljnije količine, međutim, mi smo sada tek na 30% obranog paradajza, tako da, ako ne bude izvoza, doćiće do zagušenja na domaćem tržištu.” – smatra naš sagovornik, Đorđe Micić, direktor zadruge Zelena zvezda.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Situacija je veoma zabrinjavajuća. Paradoks je i to da trenutno Crna Gora nama nudi krompir, što nam govori da su brojna tržišta, i manja od našeg, u velikom problemu zbog virusa, tačnije zbog manjeg broja turista, dodaje naš sagovornik.

Prethodni tekstPioneer hibridi uljane repice, Corteva
Sledeći tekstTrovanje pčela na suncokretu i ove godine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime