Moderna proizvodnja povrća u Despotovu

0
1591
Agrosaveti - Moderna proizvodnja povrća 07

Porodična proizvodnja povrća, uspešna, organizovana, za izvoz i sa ozbiljnim tendencijama ka još većoj uspešnoti i sve to u Srbiji, nedaleko od Bačke Palanke. Nikola Ajduk i njegove dve sestre kaže, rešili su da sa fakultetskim diplomama nastave porodičnu proizvodnju povrća i ne odustanu od toga da se i u našoj zemlji može kvalitetno i isplativo poslovati u ovoj grani poljoprivrede.  A sve su započele prethodne generacije porodice Ajduk.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Moderna proizvodnja povrća 04

Na oko 150 hektara zemlje koliko obrađuju, Ajdukovi gaje povrće na oko 80 odsto, dok se na preostalih 20 odsto bave ratarstvom. Primarne kulture su crni luk, paprika i kukuruz šećerac, mada u manjim količinama proizvode i kupus, karfiol, brokoli, cveklu, mrkvu i peršun. I za sve to izabrali su isključivo otvorenu proizvodnju, bez razmišljanja o plasteničkoj.

Agrosaveti - Moderna proizvodnja povrća 06

Despotovo u Bačkopalanačkoj opštini, poznato je uglavnom po povrtarskoj proizvodnji. Tome jeste doprinela i proizvodnja ove porodice koja je prošle godine zauzela četrnaesto mesto u Srbiji po pitanju izvoza. U sezoni, na poljoprivrednim poslovima zapošljavaju i nekoliko stotina radnika, ali su isto tako, kaže Nikola optimisti da se i mimo njih, pomalo zamrla povrtarska proizvodnja, vraća ponovo u ovo mesto.

Adama Sultan 1120x180

Za uspeh neophodna ulaganja

Za uspeh u povrtarskoj, ali i manje-više svakoj drugoj poljoprivrednoj proizvodnji, Nikola kaže da su neophodna ulaganja. Posao neće krenuti ukoliko se i odmah zarađeno troši, a ne ulaže i dalje. S obzirom na to da svaka godina nosi svoju problematiku, ulaganja su uglavnom odlazila u preventivu, od najsigurnijeg sistema za navodnjavanje, do osiguranja prinosa na maksimalne iznose. Tek tada je uspostavljen i siguran priliv sredstava. Ipak, jedna stvar se nažalost nikako ne menja, a to je nesigursnost cena iz godine u godinu.

PROČITAJTE I...  Vojvodina: Dodeljeno 80 miliona dinara za podizanje plastenika

Agrosaveti - Moderna proizvodnja povrća 03

Počeli su od početka, sa malo zemlje koliko su imali i počecima predaka, ostavljenim u nasledstvo. Mogli su da vijaju snove po gradovima u kojima su se školovali, ali rešili su ipak da iskoriste ono što imaju. Na svojim gazdinstvima, porodica Ajduk zaokružila je celu poljoprivrednu proizvodnju, od ideje do zaključne, čak i dokumentovane realizacije. I za to je bilo potrebno kao i danas, mnogo truda, rada i odricanja i gotovo vojničke discipline. U tome leži tajna uspšene proizvodnje u Srbiji, kaže naš domaćin.

pylon galenika jan 023

Agrosaveti - Moderna proizvodnja povrća 01

I na kraju, kaže naš domaćin, nakon uspešne proizvodnje i izvoza domaće povrća, ostaje još ideja zaokruživanja svega toga sa doradom i preradom. Sve je to za sada samo plan, baš kao što je i sve današnje, nekada bilo.

Opširnije pogledati u prilogu.

KWS banner 728x90

Prethodni tekstDigitalizacija – istorijska šansa za poljoprivredu Srbije
Sledeći tekst100 godina John Deere traktora – KITE d.o.o.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime