Proizvodnja kajsija u čačanskom kraju

0
648
Agrosaveti - Proizvodnja kajsija cacak 03

U Čačanskoj opštini čini se, sve je više površina pod voćnjacima. Kajsija je kažu proizvođači iz godine u godinu više stabala, ali ni jabuka ne zaostaje. Onda dolaze i ostale voćarske kulture, nešto malo ratarskih i sve manje stočarstva. Porodica Mladena Nikitovića iz sela Mijokovci kod Čačka, cela učestvuje u proizvodnji voća. Domaćin Mladen je kaže to još od roditelja nasledio, a onda sa sinovima do danas nastavio i proširio.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U svojoj proizvodnji, koja je bila bazirana na zasadima kajsija i šljiva, zbog niske cene šljiva na tržištu prethodnih godina, zasade šljiva zamenio je novim zasadima kajsija i nešto malo jabuka. Kajsijama se bavi naš domaćin, a brigu o jabukama prepustio je sinu.

Oslonjeni na sopstvena sredstva

Bez kredita i skoro bez subvencija države, Mladen se godinama sa sinovima bori za opstanak porodične proizvodnje. Ali čini se da ni poljoprivredne godine više nisu što su bile. Po kulturama gledano, nema više pravila, bar kada je kajsija u pitanju. Zato ostaju negde i najverniji starim sortama ovog voća.

ExelGrow Adama 1120x180

Dok kajsija koja je uglavnom dobro rodila odlazi nakupcima, domaćim kompanijama za preradu ali i put Rusije, zasadi jabuke našeg domaćina još su mladi. U dobrim godinama dobri su i prinosi, ali ove godine, veće voćnjake pod jabukama nažalost dotukao je mraz.

PROČITAJTE I...  Šumadija: Da li će jabuke završiti u hladnjači ili na zemlji?

Mraz i suša odneli danak

Ove godine, grada u ovom kraju na sreću nije bilo kao prethodnih, ali su mraz i suša uzeli danak. A tu je i država požalio nam se Mladen. Na subvencije skoro ne mogu ni računati, a raditi se mora.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

A za sledeću godinu treba pripremiti đubrivo, naftu i mehanizaciju. Kako kaže naš domaćin, biće ovo možda i prvi put od kada zna za sebe i svoju poljoprivrednu proizvodnju, da će morati da posegne za kreditima. I nije jedini proizvođač koji će zbog posledica ove poljoprivredne godine, na taj način morati da sačuva svoje privređivanje.

Opširnije pogledati u prilogu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstKuća od slame – jeftina, ekološka i održiva
Sledeći tekstŠtete od grada u Bajmoku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime