Štete od grada u Bajmoku

0
633
Agrosaveti - Stete od grada u Bajmoku 01

Ćudljiva priroda „obrala“ je preko noći, između 13. i 14. juna, na oko dve hiljade hektara, veći deo roda uljane repice, soje, pšenice ali i drugih kultura, paora u okolini Bajmoka. I to nije prvi put da je „pokazala zube“ i desetkovala letinu domaćinima tog kraja ali se niko ne seća ovakvog nevremena u poslednjih 40 godina.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Grad „obrao“ dve hiljade hektara

Umesto da ovih dana procenjuju potencijalne prinose većina njih je na njive izašla kako bi procenila štetu svojih kultura. Mnogima od njih led je raspršio sve nade o dobrom rodu ove godine. Prema rečima Nevena Orčića, savetodavca u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Subotici, koji je sa poljoprivrednicima sagledavao razmere štete, štete su velike.

Najviše je stradala uljana repica. Procene su da njeni prinosi biti umanjeni i do 90 odsto. Nije bolje prošla ni soja, iako u procentima izraženo oko 40 odsto, u pogledu kvaliteta šteta je znatno veća. Iako su protivgradni strelci dejstvovali nisu uspeli da razbiju gradonosne oblake. Nevreme nije moglo da se izbegne.

ExelGrow Adama 1120x180

Osiguranje najsigurniji vid zaštite useva

Orčić dodaje da ih slične nepogode nisu zaobišle ni pre dve godine i da je led čest „posetilac“ oranica u tom kraju. Problem je što je olujnim nevremenom, po pravilu, zahvaćeno par hiljada hektara oranica, a najveći broj proizvođača nije osigurao svoje posede.

PROČITAJTE I...  Grad u okolini Arilja obrao ovogodišnji rod maline

Grad je prethodnih dana naneo velike štete i u drugim krajevima naše zemlje i dok se na terenu sagledavaju razmere štete, iz Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi apeluju na poljoprivrednike da osiguraju svoje oranice.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Neven Orčić napominje da je osiguranje najsigurniji vid zaštite od elementarnih nepogoda  i dodaje da će misija njihove savetodavne službe, i u narednom periodu, biti podizanje svesti proizvođača  o potrebi osiguranja imajući u vidu promenjene klimatske uslove.

Prilikom odluke o osiguranju gazdinstva, savetuje ih Orčić, treba da se rukovode i olakšavajućom činjenicom da nadležno Ministarstvo refundira 50 odsto novčanog iznosa od osiguranja.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja kajsija u čačanskom kraju
Sledeći tekstSubvencije samo za poljoprivrednike bez dugova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime