Kakvi su prinosi SUNCOKRETA u Banatu, hoće li biti zarade

0
263

Priča Pavela Brezine, poljoprivrednika iz sela Padina, po mnogo čemu se razlikuje od većine priča sa kojima se susrećemo na terenu. Ono što je neuobičajeno i drugačije jeste činjenica da je Pavel školovani poljoprivrednik, kakvih ima veoma malo u Srbiji. Posle završenog poljoprivrednog fakulteta, smera za mehanizaciju, Pavel odlučuje na se vrati u rodno mesto i unapredi proizvodnju na svom imanju, znanjem koje je stekao tokom studija. Uspeh koji je ostvario baveći se poljoprivredom, može sa sigurnošću da pripiše temeljnom učenju. Ova godina u većini krajeva u Srbiji biće upamćena kao sušna i teška, naš sagovornik je imao sreće da prođe nešto bolje nego ostali ratari. Suncokret je na njegovim parcelama mahom skinut, a rod je solidan.

Adama Maganic 1120x180

Prinos suncokreta i računica

Kako kaže naš sagovornik, suncokret je imao različito sazrevanje usled različitih rokova setve. Što se tiče prinosa, po njegovom mišljenju, prosek za Padinu će biti oko 3 tone po hektaru.

Međutim, u godini opšteg poskupljenja, đubriva, semena, i goriva, ratari će imati skuplju setvu za 30-40.000 dinara po hektaru. Poslovanje koje podrazumeva dobit, može da se ostvari samo uz visoke prinose, koji su teško ostvarivi u sušnoj godini.

MPS baneri II

Pavel ne spori da se desilo poskupljenje merkantilne robe, ali se desilo i drastično poskupljenje same proizvodnje, kao i smanjenje prinosa zbog suše. Sa kolegama, ratarima, napravio je preliminarnu računicu koja pokazuje da će možda imati neto prihod kao prošle godine. Međutim, kakva će zaista tačna računica biti – to će tek videti.

PROČITAJTE I...  Jedini u Evropi ne uvozimo soju, a svaki 7 suncokret u svetu je iz Novog Sada

IPARD subvencije i mane

Shodno obimu proizvodnje, Pavel je konkurisao za IPARD fondove, i dobio je neophodna sredstva za mehanizaciju. Jedina mana ovih fondova predstavlja dugotrajan proces i čekanje na dobijanje podsticaja, koje neretko traje i 2 godine.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Suša i izazovi u zaštiti useva

Sušna godina donela je brojne izazove, jedan od njih je i zaštita useva. U specifičnoj godini poput ove menja se način delovanja određenih hemijskih preparata što poskupljuje samu proizvodnju. Ratarima su velike poteškoće zadali korovi otporni na herbicide.

Zadruga kao važan činilac u poljoprivrednoj proizvodnji

Kroz stečeno znanje i akumulaciju iskustva u proizvodnji, naš sagovornik je uvideo da je udruživanje jedan od osnovnih činilaca uspešnog bavljenja poljoprivredom, pa je osnivanje zadruge usledilo kao logičan nastavak. Pavel je formirao zadrugu i oko nje okupio proizvođače poput njega, školovane, vredne i ambiciozne. Padina sada ima jednu modernu zadrugu koja posluje dobro i svima pruža primer udruženog rada koji može da uspe u Srbiji.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Pavel Brezina, poljoprivredni proizvođač iz sela Padina

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstDržava subvencioniše zaštitne ramove za traktore i to sto odsto
Sledeći tekstAgrotehnika u zasadu MALINE posle berbe – Kompletno uputstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime