Agrotehnika u zasadu MALINE posle berbe – Kompletno uputstvo

0
875
Agrosaveti - Protest malinara - 02

Za visoke i stabilne prinose, kvalitetne i zdrave plodove maline neophodno je blagovremeno primeniti sve agrotehničke mere u malinjaku posle berbe i tokom jeseni. U narednim redovima saznaćete šta je sve potrebno uraditi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Agrotehničke mere koje se primenjuju u zasadima nakon berbe su:
– uklanjanje starih izdanaka koji su doneli rod;
– proređivanje ovogodišnjih izdanaka;
– zaštita zasada maline posle berbe;
– dopunska obrada zemljišta;
– zalivanje (navodnjavanje malinjaka);
– dubrenje malinjaka u jesen;
– popravka špalira i vezivanje izdanaka za žicu.

Uklanjanje izdanaka maline koji su doneli rod

Ova mera se izvodi svake godine u rodnim zasadima maline. Rodni izdanci su sa završetkom berbe završili svoju funkciju i njih treba odmah iseći, sačekati tri do četiri dana da se prosuše, a zatim izneti iz malinjaka i spaliti. Na ovaj način se smanjuje konkurencija za hranu i vodu mladim ovogodišnjim izdancima koji se ostavljaju za rod u narednoj godini.

Adama Sultan 1120x180

Ako se za naredni period prognoziraju visoke temperature, stari izdanci ne treba da se iznose iz špalira odmah, jer mogu da posluže kao zasena mladim izdancima, o čemu smo pisali u članku Nega i zaštita malinjaka nakon berbe za rodnu narednu godinu.

PROČITAJTE I...  Tokom rezidbe MALINE I KUPINE obratite pažnju na ZARAŽENE izdanke

Uklanjanjem starih izdanaka malinjak će bolje da se provetrava, a postiže se i bolja osunčanost, čime se smanjuju uslovi za razvoj patogena na mladim izdancima. Izdanci koji imaju dovoljno sunca u toku vegetacije bolje će podnositi temperaturna kolebanja, niske temperature tokom zime i bolje će dozrevati.

galenika psenica LG 1120x185px

Proređivanje ovogodišnjih izdanaka

Ovogodišnji izdanci se proređuju dva puta: neposredno pred berbu i nakon berbe, kada se uklanjaju izdanci koji se nalaze van reda, zaraženi izdanci, kao i sav višak izdaka u redu. Naime, u redu treba ostaviti 6 do 9 zdravih i normalno razvijenih izdanaka na 1 m dužine špalira. Oni treba da donesu rod naredne godine.

U ovom periodu ostavljeni broj izdanaka uvek mora da bude veći od potrebnih da bi u proleće naredne godine imala dovoljno zdravih i normalno razvijenih za proizvodnju ploda. U redu naredne godine na dužini od jednog metra ostavlja se 5 do 6 rodnih izdanaka koji treba da donesu rod. Rezerva od 6 do 9 ostavljenih izdanaka se uklanja tek u proleće, a uklanjaju se najslabiji, bolesni, izmrzli, oštećeni (izlomljeni snegom) ako ih ima.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Dopunska obrada zemljišta

Ova obrada zemlje u malinjaku nakon berbe uključuje obradu, tanjiranje ili freziranje, a cilj je da se unište korovi. Kod manjih zasada, zemljište u redu može da se okopa ručno.

PROČITAJTE I...  Pravilna ishrana maline

Zalivanje (navodnjavanje) malinjaka

Dovoljno vlage u zemlji tokom čitave vegetacije je jedan od osnovnih uslova da bi malina donela visok prinos i kvalitetan rod. Najveće potrebe za vodom ima u fenofazi cvetanja, razvoja i sazrevanja plodova, kao i nakon berbe kada intezivno rastu izdanci koji sledeće godine donose rod.

Ono što je važno upamtiti, to je da ne sme da se dozvoli isušivanje površinskog sloja zemlje do dubine gde se nalazi najveća masa korenovog sistema.

Ukoliko je potrebno (zavisno od padavina) malinjak posle berbe treba zaliti 2-3 puta sistemom kap po kap. Na ovaj način se voda obezbeđuje u špaliru, koja će se u dubini difuzno širiti.

Đubrenje zasada maline u jesen

Redovno đubrenje zasada maline u jesen organskim i kompleksnim mineralnim đubrivima je još jedan od uslova za obezbeđivanje dobrog roda naredne godine.

Najbolje rezultate daje zgoreli goveđi i ovčiji stajnjak, a rastura se zajedno sa NPK đubrivom 10:12:26 + 3% MgO po celom malinjaku u međuredni prostor. Nakon rasturanja đubriva, plićim oranjem se unosi u zemlju. Količina đubriva zavisi od plodnosti zemljišta gde se nalazi zasad maline.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina u selu Kalinovac

Popravka špalira i vezivanje izdanaka za žicu

Često se dešava da se pod teretom roda i udarima jakih vetrova iskrivi armatura špalira, kolja i skida žica. Potrebno je ispraviti kolje, žicu zategnuti ili je nastaviti ako se prekinula, te pristupiti vezivanju izdanaka.

Vezivanje izdanaka se izvodi tako što se kraj kanapa zaveže za čeoni stub, a zatim obmota oko sledećeg stuba bez vezivanja, jer se postupak nastavlja na sledećem stubu sve do kraja reda. Sa druge strane reda postupak se ponavlja tako da se svi izdanci stavljaju u prostor između dva kanapa bez ikakvog vezivanja.

Referenca: PSSS
Dipl.inž Snežana Dragićević-Filipović

Prethodni tekstKakvi su prinosi SUNCOKRETA u Banatu, hoće li biti zarade
Sledeći tekstZa setvu pšenice uz arendu trebaće oko 140.000 dinara po hektaru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime