Kakvi su PRINOSI KUKURUZA u Južnom Banatu

0
273

Iako mnoge ratare u Srbiji ovog leta očekuju loši proizvodni rezultati, usled dugotrajne suše i visokih temperatura, tek neki će moći da se pohvale da nisu katastrofalno prošli. Jari usevi su toliko podbacili sa prinosom da će pojedini morati da se zaoru. U zavisnosti od FAO grupe zrenja, kukuruz bi trebao da počne da se skida krajem avgusta i početkom septembra, vreme berbe odeđuje i da li se kukuruz skida u klipu ili za seme. Ratari u našoj zemlji ne znaju šta da rade sa usevima, jer kukuruz neće moći da koriste ni za silažu. Poljoprivredna stručna služba u Pančevu preporučila je i istakla Pavela Brezinu, kao jednog od ratara koji će ove godine solidno proći sa rodom kukuruza.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ranija setva kukuruza bolja opcija

Njegova tajna uspeha krije se u doslednoj primeni kompletne agrotehnike. Vreme same setve igra ključnu ulogu u visini prinosa, pa ukoliko vremenski uslovi dozvole, ranije setva je uvek bolje opcija, ističe naš sagovornik.

U sušnim godinama poput ove preporučuje se ređi sklop biljaka po jednom hektaru, ne valja, pak, ići i na mnogo redak sklop, pa je idealna mera 65.000 biljaka, zaključuje Pavel i dodaje da gušći sklop ne može da daˆviše od 2-3 tone po jedinici površine. Soja, suncokret, kukuruz i uljana repica na poljima Pavela Brezine daće zadovoljavajuće rezultate, uprkos teškim vremenskim uslovima za proizvodnju.

Adama Sultan 1120x180

Slušati savete struke

Pavel ističe izuzetnu saradnju sa savetodavnom službom iz Pančeva, a zahvaljujući društvenim mrežama savetodavci su odlično povezani sa proizvođačima i spremni da u svakom trenutku izađu na teren ili daju preporuku za određenu biljnu vrstu.

PROČITAJTE I...  Truljenje kukuruza: Uzroci i kako ga izbeći

Kada je reč o subvencijama koje se tiču ratarske proizvodnje na ratarima je da uredno prate setvene strukture koje su zasejane, i ako dođe do presejavanja da ispoštuju propisane rokove. To je manje–više sve što se očekuje od ratara, posle čega slede i subvencije. Za sada nije bilo nekih većih kašnjenja za regresirano gorivo i đubrivo, ističe naš sagovornik.

galenika psenica LG 1120x185px

Više pogledajte u video prilogu gore.

Sagovonik: Pavel Brezina, ratar, selo Padina

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstHrastov ŽIR – jestiv i lekovit, možete napraviti kafu i brašno
Sledeći tekstPotrebna pomoć farmeru iz Debeljače: U požaru izgorelo 7 goveda, štala, mašine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime