Prinosi soje ispod proseka

0
260
Agrosaveti---Soja---03

Ratari iz opštine Bač žetvu soje su započeli prošle nedelje, te je do sada skinuto oko 30% površina pod ovom uljaricom. Kako su nam rekli u tamošnjoj zadruzi, koja zajedno sa kooperantima pod sojom ima oko 2200 hektara, od ove sezone su očekivali daleko više, međutim, godina je ipak ispodprosečna, kaže za Agrosavete direktor ZZ Zadrugar iz Bača, Miloš Vuković.

“Godina je za soju loša, ispodprosečna. Ovo je godina o kojoj smo do pre mesec dana mislili da će biti rekordna, a sada kada su kombajni u njivi, vidimo da je ispod proseka.” – kaže direktor ZZ Zadrugar iz Bača, Miloš Vuković.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

VISOKE TEMPERATURE I VETAR ZVANI “FEN” DOPRINELI LOŠIJIM REZULTATIMA

Naš sagovornik dodaje i to da je, uprkos lošem startu, soja sve do avgusta izgledala veoma dobro. Zatim su usledile visoke temperature sa vrućim vetrom, što joj nikako nije pogodovalo.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Imali smo hladan period sve do jula, kišu. Soja je ostala niska, tavorila je. Onda su usledile bolje vremenske prilike, da bismo u avgustu imali veoma visoke temperature, bez kiše, sa vrućim vetrom. Sve je to ostavilo posledice na soju. Nije nalila zrno, odbacivala je mahune, ima dosta praznih mahuna, itd.” – ističe Vuković.

PROČITAJTE I...  Soja – uslovi gajenja

Agrosaveti---Soja---01

Zbog svega nabrojanog prinosi su ispod proseka, ističe naš sagovornik, te se oni kreću od 2,5 do 2,7 tona po hektaru. Naš sagovornik dodaje još i to da se ove godine jasno vidi razlika na soji koja je adekvatno nahranjena, u odnosu na onu koja nije.

Biofor baner 728x90

“Većina ljudi misli da soji ne treba mešani veštak, pa soju proizvodi bez zaoravanja mešanog veštaka u jesen. Ovo je godina kada se pokazala razlika u prinosu kod onih koji su soju nahranili i kod onih koji nisu. Razlike su ogromne.” – dodaje naš sagovornik.

BOLJA CENA NEĆE NADOMESTITI GUBITKE U PRINOSU

Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 dinara. Sada kilogram košta oko 44 dinara s PDV-om, a dokle će dogurati, videće se u narednom periodu. Trenutno, žeteocima najviše odgovara sunčano vreme, da posao na 230.000 hektara, koliko je pod sojom, obave kako treba. Vuković ističe činjenicu da, iako je cena soje za 15% veća u odnosu na onu o kojoj se šuškalo početkom avgusta, pa i u odnosu na cenu od prošle godine, ona neće nadomestiti gubitak u prinosu koji ide i do 30-40%.

PROČITAJTE I...  KWS hibridi uljane repice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime