Prinos soje ispod proseka

0
700
Agrosaveti---Soja---03

Prinos soje je ove godine ispod proseka. Ratari iz opštine Bač žetvu soje su započeli prošle nedelje, te je do sada skinuto oko 30% površina pod ovom uljaricom. Kako su nam rekli u tamošnjoj zadruzi, koja zajedno sa kooperantima pod sojom ima oko 2200 hektara, od ove sezone su očekivali daleko više, kaže za Agrosavete direktor ZZ Zadrugar iz Bača, Miloš Vuković.

Spyrale Adama 1120x1080

“Godina je za soju loša, ispod prosečne. Ovo je godina o kojoj smo do pre mesec dana mislili da će biti rekordna, a sada kada su kombajni u njivi, vidimo da je ispod proseka.” – kaže direktor ZZ Zadrugar iz Bača, Miloš Vuković.

Visoke temperature i suvi vetar uticali na prinos soje

Naš sagovornik dodaje i to da je, uprkos lošem startu, soja sve do avgusta izgledala veoma dobro. Zatim su usledile visoke temperature sa vrućim vetrom, što joj nikako nije pogodovalo.

LIBRETO 1120x180

“Imali smo hladan period sve do jula, kišu. Soja je ostala niska, tavorila je. Onda su usledile bolje vremenske prilike, da bismo u avgustu imali veoma visoke temperature, bez kiše, sa vrućim vetrom. Sve je to ostavilo posledice na soju. Nije nalila zrno, odbacivala je mahune, ima dosta praznih mahuna, te je i prinos lošiji” – ističe Vuković.

PROČITAJTE I...  Cena krompira ispod 10 dinara, kupaca nema

Agrosaveti---Soja---01

Zbog svega nabrojanog prinosi soje su ispod proseka, ističe naš sagovornik, te se oni kreću od 2,5 do 2,7 tona po hektaru. Naš sagovornik dodaje još i to da se ove godine jasno vidi razlika na soji koja je adekvatno nahranjena, u odnosu na onu koja nije.

“Većina ljudi misli da soji ne treba mešani veštak, pa soju proizvodi bez zaoravanja mešanog veštaka u jesen. Ovo je godina kada se pokazala razlika u prinosu kod onih koji su soju nahranili i kod onih koji nisu. Razlike su ogromne.” – dodaje naš sagovornik.

Bolja cena neće nadomestiti gubitke u prinosu 

Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 dinara. Sada kilogram košta oko 44 dinara s PDV-om, a dokle će dogurati, videće se u narednom periodu. Trenutno, žeteocima najviše odgovara sunčano vreme, da posao na 230.000 hektara, koliko je pod sojom, obave kako treba. Vuković ističe činjenicu da, iako je cena soje za 15% veća u odnosu na onu o kojoj se šuškalo početkom avgusta, pa i u odnosu na cenu od prošle godine, ona neće nadomestiti gubitak u prinosu koji ide i do 30-40%.

PROČITAJTE I...  SELSEM sorte SOJE za sigurne i visoke prinose i u godinama koje nisu povoljne

Prethodni tekstRatarska proizvodna godina u Mačvi, očekivalo se više
Sledeći tekstTov junadi u Crepaji – Tele skupo, hrana skupa, a bik jeftin

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime