Tov junadi u Crepaji – Tele skupo, hrana skupa, a bik jeftin

0
828
Agrosaveti---tov-junadi---Crepaja---01

Već duže vreme tovljači junadi su u velikom problemu. Niska otkupna cena, koja ne pokriva ni troškove, kao i mali broj kupaca, prate ovu priču još od prošle godine, kaže nam Borislav Vujković iz Crepaje koji se tovom bavi od 2012. godine, s tim što je napravio manju pauzu i prošle godine zanovio tu proizvodnju.

Adama Asorbital 1120x180

“Ćerka je konkurisala za nepovratni kredit kod pokrajine, prošla, te smo zanovili proizvodnju. Na vaše pitanje zašto smo to ponovo počeli raditi u možda najlošijem trenutku za tov junadi, pa ne znam, slušao sam najave, čuo sam da će biti bolje. I bilo je u jednom kratkom periodu, ali evo ove godine kod mene niko nije došao da pita za bikove, a kako vidim tamo gde se i pojave cena je katastrofa.” – kaže nam Borislav.

Telad su skupa, hrana je skupa, a bik na kraju veoma jeftin, dodaje naš domaćin.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

“Ja kada sam kupovao telad nisam ih mogao naći ispod 500-600 eura, simentalske rase. Onda kada sednem da napravim računicu, pa kada izračunam koliko su pojali, ma 100% smo u gubitku.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Podizanje plantaže oraha: Od izbora parcele do rezidbe

Agrosaveti---tov-junadi---Crepaja---02

DODATNI PODSTICAJI SU SAMO GAŠENJE POŽARA

Ono što je vest za ovu granu stočarstva jeste to što je država izdvojila dva miliona eura kako bi se potpomogao tov junadi, čeka se još model po kojem će sredstva biti raspoređena. Predlog je da cena bikova bude 1,6-1,7, a da stočari po prodatom biku dobiju 30 hiljada dinara. Na taj način cena bika bi bila oko 2,15 eura po kilogramu žive vage.

1120x180px

“To nije loše u ovoj situaciji, dobro je, ali je to nekkao samo gašenje požara, neophodna su dugoročnija rešenja. Problem je daleko veći, ja ne znam šta će biti u sledećoj turi, niko nam ne garantuje neko duže rešenje, ne znamo da li da ponovo uzmem telad, nije sigurno ništa. Ovo je porodično gazdinstvo, ja sam želeo decu da okupim, da svi radimo. Nama je najgore to što nam uvek nešto najavljuju, kažu biće za mesec dana, mi to čekamo, pa ne bude ništa.” – dodaje Borislav.

PROČITAJTE I...  Značaj pravilnog korišćenja sejanih livada i pašnjaka

Agrosaveti---tov-junadi---Crepaja---03

JARAD I KOZJE MLEKO NIKO NEĆE

Kućni budžet dopunjuju koze, kaže naš domaćin. Imao ih je do skoro 90 komada, međutim, sada je na gazdinstvu 20-ak koje su na muži.

Adama Soratel 1120x1080

“Imao sam 90 koza, ali sam morao smanjiti. Imao sam problem sa jarićima, niko ih ne otkupljuje, ponekad prodam po nekoliko ljudima koji vole jaretinu, ali ozbiljnijeg otkupa nema. Tako je i sa mlekom. Zvao sam neke mlekare, kažu ne treba im, ili im se ne isplati da dolaze kod mene po mleko. Zato sada mleko prerađujemo u sireve i prodajemo od kuće.” – kaže naš domaćin.

Bore se domaći stočari na brojnim frontovima. Za sada Vujkovići prerađuju kozje mleko na svom gazdinstvu, prave nekoliko vrsta sireva, surutku, te svoje proizvode prodaju od kuće. Kako je i rekao naš domaćin, o proširenju ne smeju za sada ni da sanjaju, jer je osnovni problem nesigurnost na svakom polju poljoprivredne proizvodnje. Borislav još uvek čeka rezultate konkursa resornog ministarstva za prikolicu koja mu itekako treba, te sada ne zna ni da li da kupuje, ili da čeka informaciju u vezi sa povraćajem sredstava.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prethodni tekstPrinos soje ispod proseka
Sledeći tekstU turijskom ataru počela žetva soje, kukuruza i vađenje repe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime