Ratarska proizvodnja u Bačkoj Palanci

0
1113
Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Backa-Palanka---032

Milan Jovicki iz Bačke Palanke ratari od svoje 16. godine, samostalno baš 16 godina. Rešio je odavno da mu poljoprivreda bude profesija, te sa puno elana ulazi u svaku proizvodnu sezonu. U njegovoj setvenoj strukturi nalazi se soja, pšenica, uljana repica, suncokret i kukuruz. Ukupno obrađuje 73 jutra, a akcenat već godinama unazad stavlja na proizvodnju soje. Obišli smo jednu njegovu parcelu da vidimo kako izgleda soja. Milan je zadovoljan, kaže da joj je dao sve što treba, da ne preskače niti jednu agrotehničku meru, jer samo na taj način može da se nada ozbiljnijem prinosu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Ove godine je soja na površini od 50 jutara. Bilo je problema jesenas u oranju. Teško je išlo, pa je potrošeno puno energenata. Onda je u proleće bilo kišovito, pa je bilo problema oko prskanja, ali sam uspeo sve odraditi, sve sam stigao. Niti jedna agrotehnička mera se ne sme preskočiti, da bi se dostigao vrhunski prinos.” – kaže Jovicki.

PROČITAJTE I...  Značaj soje

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Backa-Palanka---01

A ovoj soji je pažnja zaista posvećena. Kao što vidite njiva je čista, bez korova, što je veoma važno za soju, kaže nam naš domaćin. Ono što je takođe važno, jeste birati joj dobro zemljište, pa tako i Milan bira na kojoj će parceli šta sejati, kako bi soju uvek sejao na najboljoj zemlji. Pa ipak, još uvek je rano govoriti o prinosu.

Adama Sultan 1120x180

A baš kada spominjemo rezultate, postići što veće prinose je ono čemu se mora težiti, kako bi se nešto i zaradilo, ističe Milan. Zato je važno uraditi punu agrotehniku, kako bi se nečemu mogli nadati, dodaje naš domaćin.

“Mi bez bruto 100 hiljada dinara po jutru, sve ispod toga je mala zarada. Jer veliki su troškovi, gorivo je najveća stavka. Onih hiljadu dinara, to je mizerno. Gorivo je 160 dinara, a vi da bi obradili jedan hektar potrebno vam je bar 100 litara.” – objašnjava Milan.

pylon galenika jan 023

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Backa-Palanka---02

NE MOŽEMO SE POREDITI SA DRUGIM PROIZVOĐAČIMA SOJE

O domaćoj soji se mnogo govori. Koliko je ona značajna, koliko je tražena u Evropi, jer nije GMO. Međutim, naši proizvođači se nikako ne mogu uporediti sa drugina, baš zbog subvencija.

PROČITAJTE I...  Cena uljane repice najniža od avgusta 2021.

“Komšije Rumuni imaju 300 eura po hektaru, zato što ne seju GMO soju. Neka imaju i nula zaradu, oni su dobili subvenciju.” – kaže Milan Jovicki.

KWS banner 728x90

Osim soje, sa našim domaćinom smo obišli i njegovu pšenicu. Tretirao ju je dva puta, fuzarijuma ima, ali je zaustavljen, kaže Milan. Međutim, prinos će svakako biti umanjen.

Poljoprivrednici su svi optimisti, kaže nam naš domaćin, jedino tako mogu da uđu u novu sezonu. 50% je u našim rukama, a drugih 50 je viša sila, dodaje Milan za kraj našeg razgovora.

Prethodni tekstBerba jagoda u Bačkoj Palanci
Sledeći tekstPrimećeno veće prisustvo gusenica na soji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime