Ratarstvo uz podsticaje iz dve države

0
341
Agrosaveti - Ratarska proizvodnja Cukarica 04

Mladi poljoprivrednik, iz mesta Jermenovac, koje se nalazi u okolini Vršca, ima tek nešto više od 30 godina i veliko iskustvo u ratarstvu i biljnoj proizvodnji. Porodica Biro se tradicionalno bavi poljoprivredom i posao se prenosi sa jedne na drugu generaciju. Od kultura najviše su zastupljeni: soja, suncokret, kukuruz i pšenica. Kao i za većinu proizvođača ova godina ostaće upamćena kao veoma teška.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Pšenica je bila posejana u optimalnom agrotehničkom roku, ali se nije žurilo sa setvom.

Svaki ozbiljan poljoprivrednik zna koliko je važno da se projektuju prinosi za narednu godinu, i spram toga da se uskladi kompletna agrotehnika, koja podrazumava redovno urađenu analizu zemljišta, adekvatnu prihranu, a kada je potrebno i navodnjavanje određenih kultura u sušnim godinama poput ove. Shodno tome neminovno dolazi i do kontinuiranog rasta visine roda. Doslednost u sprovođenju mera jedan je od ključnih preduslova za bogatu žetvu.

Magnetic 1120x185px

Valjanje ozimih useva

Pšenica je sada u fazi nicanja, a jedna od glavnih mera koja je primenjena jeste valjanje useva. Najveći broj poljoprivrednih proizvođača uopšte ne primenjuje valjanje, ali postoje i oni koji meru valjanja primenjuju u jesen i u proleće. Valjanje ozimih useva se obavezno obavlja kada u toku zime dođe do izdizanja površinskog sloja zemljišta pod uticajem mrazeva. Razlozi za valjanje strnih žita mogu biti slabo bokorenje useva u toku jeseni, redak sklop ili pak suša u vreme prihranjivanja. Slabo bokorenje je najčešće posledica kasne setve, a može biti posledica i male količine lako pristupačnog azota u zemljištu.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Padini

Podsticaji iz dve države

Čabo kao državljanin republike Srbije i Mađarske ima pravo na subvencije sa obe strane. Upravo one su mu omogućile da u velikoj meri unapredi svoju proizvodnju, kupi nove traktore,  priključne mašine, sisteme za navodnjavanje, opremu za GPS.

ExelGrow Adama 1120x180

Porodica Čabo je oformila nešto nalik modernoj zadruzi. Reč je o kooperativi koja objedinjuje većinu poljoprivrednika iz Jermenovca na jednom mestu.

Ove godine setva je skuplja nego ikada pre, žale se redom svi poljoprivrednici koje obilazimo. Naš sagovornik kaže da se u njihovoj zadruzi traži manje đubriva, što posledično znači niži rod i slabiji prinos. U ovom trenutku država bi mogla da pomogne seljacima da prebrode gubitke na koje su prinuđeni spletom nepovoljnih tržišnih okolnosti.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Čabo Biro, selo Jermenovac

Prethodni tekstModerni plastenici i BABY LEAF povrće: Od setve do berbe 20 dana
Sledeći tekstKalcijum neophodan SALATI u vreme formiranja glavice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime