Tov svinja i bikova: Na bikovima ima zarade, na svinjama samo gubitak

0
388

Porodica Bajunović, iz Mačve, uspešno se bavi uzgojem svinja generacijama unazad. Na imanju se tove i bikovi, pa se ratarstvo kao logičan sled u proizvodnji naslanja na stočarsku proizvodnju. Čika Mija, kako ga svi u selu zovu, vredan je i uspešan poljoprivrednik. Radni dan mu počinje oko 5 sati ujutro, a završava se kasno uveče. Na farmi pomažu sinovi i snaje, pa sa radnom snagom nema problema. Dobro je poznato da stočarska proizvodnja nema radno vreme i da se radi 365 dana u godini, bez odmora i bolovanja, jer životinje moraju da se nahrane i obiđu tačno u određeno vreme. Cena svinja nije rentabilna u ovom trenutku, ističe naš sagovornik, dok cena bikova na tržištu, donosi lepu zaradu, te se tov bikova trenutno isplati.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Hrana se dokupljuje, stajnjak se koristi

Hrana za životinje mora da se proizvodi, pa tako porodica Bajunović obrađuje preko 50 hektara plodne mačvanske zemlje. Poskupljenje đubriva i semena pogodilo je svakog proizvođača i potrebno je napraviti jasnu strategiju i precizan plan proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vukašinovac

Zbog broja grla hrana se dokupljuje, uprkos velikoj površini koja se obrađuje. Stajnjak je nezamenljiv u ratarskoj proizvodnji i kao takav velikim delom učestvuje u postizanju visokog roda. Zemlja posle stajnjaka postaje rastresitija, a ušteda u proizvodnji veća.

ExelGrow Adama 1120x180

Pomoć države mnogo znači

Iako su ulaganja u početku bila velika, a cena svinja neizvesna, pomoć države je mnogo značila u osnaživanju farme. Uprkos tome što subvencije kasne, one mnogo znače proizvođačima.

Minimum 10 sati rada svakog dana, bez izuzetka

Kada smo proveli dan na imanju porodice Bajunović, mogli smo da zaključimo da se stočarstvo isplati. Velika farma i lepa kuća, dokaz su da od ove grane poljoprivrede može da se živi. Naš sagovornik kaže da je imperativ u poslu posvećenost od minimum 8-10 sati svakoga dana, koliko je neophodno da se provede na farmi.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Za sam kraj razgovora čika Mija nam je rekao da bez sloge u kući ničega ne bi ni bilo, jer samo složno i uz dogovor može da se ide put prosperiteta.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Evidentiran rast cena prasadi i tovnih svinja

Sagovornik: Milorad Bajunović, stočar i ratar, selo Badovinci

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstListovi paradajza se SUŠE? Ovo su razlozi
Sledeći tekstMalina: Crveno zlato ili pozlata?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime