Moderni plastenici i BABY LEAF povrće: Od setve do berbe 20 dana

0
1037

Kompanija “La linea Verde” otvorila je vrata svojih plastenika ekipi emisije “U našem ataru”, i omogućila nam da vidimo prozvodnju baby leaf povrća u zaštićenom prostoru i pod strogo kontrolisanim uslovima.

Orius 1120x1080

Savremene tehnologije u poljoprivredi sve više pronalaze svoj put i primenu u našoj zemlji, pa tako modernizacija ide u svim pravcima poljoprivrednih grada, od voćarstva, stočarstva, preko povrtarstva, a sve u cilju bolje ekonomičnosti i postizanja zdravstveno bezbednijih proizvoda.

Proizvodnja kompanije  “La linea Verde” u zaštićenom prostoru odvija se na 20 hektara, a na otvorenom polju na nešto više od 90 ha. U plastenicima se proizvodi baby leaf povrće, a na otvorenom glavičaste salate.

Agil 1120x180

Baby leaf povrće

U plastenicima je intezivna proizvodnja. Naime, u baby leaf povrće spadaju biljke koje imaju kratak životni ciklus, što znači da od setve do berbe prođe oko 20 dana. Kod kultura koje se mogu seći po više puta između otkosa prođe 5-7 dana.

U baby leaf biljke spadaju mladi spanać, zelena salata, crvena salata, kao i rukola i matovilac i mnoge druge.

Zaokružen proces proizvodnje i visok nivo kvaliteta

Kompanija, sa sedištem u Italiji, je evropski proizvođač svežih opranih salata, svežih čorbi, prirodnih sokova, sendviča i gotovih zdravih obroka. Garantovan kvalitet samih proizvoda potvrđuje lanac isporuke koji je integrisan i sertifikovan, ali i kratak kako bi se obezbedila maksimalna svežina proizvoda.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja rasada i povrća u plastenicima u selu Dučina

Visoki standardi kvaliteta rezultat su kontrole proizvodnje u svakoj fazi. Ovde se prati svaka faze kako bi se omogućila ispravnost proizvoda počevši od sejanja, berbe, obrade sirovina u mestu proizvodnje, Iina kraju dostave. Taj princip rada dopunjen je programom kontrole sistema isporuke, što omogućava da se lako prati čitav put proizvoda do klijenta.

Direktno sa polja salate stižu u proizvodnju gde prolaze strogu klasifikaciju prema kvalitetu. Odabrana salata se prebira, čisti, ako je potrebno i seče. Proizvod se pere u nekoliko faza pijaćom vodom, a zatim se suši. Specifičnost ovakve proizvodnje ogleda se u tome da kupac uvek dobija svežu salatu spremnnu za jelo.

Zanimljivo je naglasiti da moderne tehnologije podrazumevaju i uštedu radne snage, jer je sve u velikoj meri automatizovano, pa se tako ovde  nalazi samo 5 radnika. Budući da kompanija ima sedište u Italiji, upravo odatle je preuzet i model kooperacije.

Godišnje se ovde proizvede oko pola miliona tona robe. U zoni završnog pakovanja u kese napravljen je deo koji je određen kao „high care“, koji omogućava strogo održavanje niskih temperatura i vosoku higijensku kontrolu. Na istom mestu se proizvod meri i razmerava u kese.

PROČITAJTE I...  Najekonomičnije povrće koje možete da gajite u bašti

Brzi procesi proizvodnje i prevoz u hladnjačama, od kompanije do klijenta, obezbeđuju uvek svež i zdravstveno ispravan proizvod.  U planu je i širenje proizvodnih kapaciteta u Srbiji i region, kako u zaštićenom prostoru, tako i na otvorenom polju.

Sagovornici: dipl. Inž. Jelena Petrović, dipl. Inž. Mario Maho “La linea Verde”

Prethodni tekstObratite pažnju: Suva trulež uljane repice umanjuje prinos i do 50 odsto
Sledeći tekstRatarstvo uz podsticaje iz dve države

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime