Rezultati RANE SETVE kukuruza u Suseku

0
343

Na parceli Jovana Mihajlovića iz Suseka posejan je Pioneer kukuruz. Upravo na njoj je urađeno poređenje biljaka istog hibrida koje su posejane u različito vreme. Razlike su više nego očigledne.

Proizvođač Jovan Mihajlović iz Suseka ušao je, kako kaže, po prvi put u ranu setvu kukuruza u saradnji sa Pioneer-om i izuzetno je zadovoljan postignutim rezultatima.

Saša Glogovac ispred kompanije Corteva Agriscience/Pioneer demonstrirao je razlike u napretku kukuruza sa različitim vremenom setve. Jedan kukuruz je posejan 31. marta, a drugi je posejan 20. aprila. Reč je o identičnom kukuruzu, odnosno oba su P9911 AQUAmax hibrid.

Prvi kukuruz je vidljivo mnogo jači u odnosu na kukuruz koji je kasnije posejan. Ima bolje razvijen korenov sistem, sa puno žilica i glavnih korenova koji su se spustili duboko u zemlju. Takođe, ima jako stablo i visoka je biljka u odnosu na kukuruz koji je posejan 20. aprila.

Domaćin je koristio seme tretirano preparatom Lumiposa zbog napada žičara i kukuruzne pipe, te su biljke bile zaštićene, odnosno, nije napravljena šteta od ovih štetočina.

PROČITAJTE I...  Obaveštenje - Direkcija otkupljije merkantilni kukuruz

Hibrid iz rane setve je, kako navodi Saša, bio „tučen“ gradom, ali se jako brzo (posle 2-3 dana) povratio i nastavio sa rastom i razvojem.

Domaćin ne krije svoje zadovoljstvo ranom setvom i porastom kukuruza. Biljke izgledaju mnogo naprednije u odnosu na kukuruz koji je kasnije posejan, a koji nije bio izložen nepovoljnim vremenskim prilikama.

Sagovornici:
Jovan Mihajlović, Susek
Saša Glogovac, Corteva Agriscience/Pioneer

Corteva Agriscience

Prethodni tekstProlećne temperature u februaru aktivirale insekte štetočine
Sledeći tekstEDAMAME: Izuzetno HRANLJIVA biljka za koju svi znamo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime