EDAMAME: Izuzetno HRANLJIVA biljka za koju svi znamo

0
1451
edamame mlada soja seme
Foto: Pixabay

Edamame je ukusna i hranljiva mahunarka u posebnom stadijumu razvoja kada nosi niz dodatnih benefiti za naš organizam. Šta je edamame, kako se gaji i konzumira saznaćete u narednim redovima.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Edamame je naziv za zelenu soju, odnosno nedozrelu, mladu mahunu soje. Nakon što mahuna sazri, svrdne se i osuši, zrno se koristi za pravljenje sojinog mleka, tofu sira i ostalih proizvoda.

Dok je soja zelena, odnosno, mahuna mlada, ona u sebi čuva meko zrno, vrlo prijatnog ukusa, izuzetno bogato hranljivim materijama, a posebno proteinima. Na primer, pasulj je među najboljim izvorima proteina kada je reč o biljnoj ishrani. Međutim, za razliku od biljnih proteina, proteini u edamameu obezbeđuju sve esencijalne aminokiseline. Svakako treba reći da oni nisu istog kvaliteta kao i životinjski proteini. Ipak, ne treba zanemariti benefite konzumiranja edamame.

Adama Sultan 1120x180
edamame mlada soja mahune
Foto: Pixabay

Lekovita svojstva edamame

Edamame ne podiže nivo šećera u krvi, jer ima malo ugljenih hidrata što je jako važno svim ljudima koji pate od insulinske rezistencije ili dijabetesa. Mlado zrno soje bogatije je vitaminima, mineralima i vlaknima od zrelog zrna soje. Zatim, nekoliko studija je pokazalo da može da poveća gustinu kostiju što je jako važno kod osteoporoze. Takođe, ublažava simptome menopauze, odnosno, utiče na smanjenje učestalosti valunga (talasa vrućine), ali samo kod žena koje mogu da proizvedu metabolit soje- ekvol, navodi Eklinika.

PROČITAJTE I...  Zašto je podrivanje važno?

Gotove, smrznute edamame mogu da se kupe u bolje snadbevenim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane, a možete ih i posaditi.

galenika psenica LG 1120x185px

Korisna i za zemlju

Edamame, odnosno, soja kao mahunarka nudi iste prednosti za zdravlje tla kao pasulj i grašak. Konkretno, pomaže u fiksiranju azota u tlu, čineći zemljište bogatijim hranljivim materijama za kasnije useve. Zato predstavlja odličan izbor za praktikovanje plodoreda u bašti.

Ona preferira tlo sa pH od 6,0 ​​do 6,5. Dve do četiri nedelje pre sadnje, potrebno je dodati 5 cm zgorelog stajnjaka ili komposta u baštensku gredicu kako bi se biljkama obezbedilo dovoljno hranljivih materija.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ne treba je saditi na mestu gde su prethodne sezone uzgajane mahunarke (pasulj, grašak). Ova mera pomaže u sprečavanju nastavka napada istih bolesti i štetočina, kao i iscrpljivanje istih hranljivih materija iz zemlje.

Kada se sadi

Period rasta sorti koje se koriste kao edamame traje oko 10-12 nedelja. Seme se seje direktno u zemlju u proleće, nakon poslednjeg prolećnog mraza, kada je temperatura vazduha oko 15 stepeni, a tlo vlažno i dovoljno zagrejano (što je oko 13 stepeni Celzijusovih). To je obično kraj marta, početak aprila.

Važno je znati da mahune svake biljke sazrevaju u isto vreme. Zato se preporučuje još jedna setva za drugu berbu, 10 dana kasnije od prve setve.   Seme se seje na dubinu od 4-5 cm, sa 5-10 cm razmaka između semena. Razmak između redova je oko 50-60 cm. Klijanje semena traje 1 do 2 nedelje.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje divljeg sirka

Saveti za uzgoj

– Potrebno je prorediti sadnice na udaljenost od 15 cm, kada su biljke visoke oko 10 cm.
– Plevite korov pažljivo kako biste izbegli ometanje korena biljaka.
– Možete naneti sloj komposta ili malča od slame kako biste suzbili korov i zadržali vlagu.
– Redovno zalivajte. Edamame toleriše sušu, ali to može uticati na prinos.
– Prihrana je potrebna, i to azot i kalijum u fazi cvetanja i formiranja mahune, a fosfor i sumpor tokom razvoja zrna.
– Biljke dostižu visinu od 30 do 90 cm (zavisno od sorte) i obično im ne treba potpora.
– Za najbolji ukus, edamame mahune treba brati kada dostignu dužinu 5-7 cm i kada su jarko zelene boje i jedre. Preporuka je da se beru uveče. Ne treba ih kidati sa biljke već rezati.
– Žute mahune i/ili listovi ukazuju na to da je prošao vrhunac ukusa i teksture. Suvo zrno soje može da se bere kada su biljka i listovi suvi i smeđi, a semenke unutar mahuna zveckaju. Možete da uzmete cele biljke i obesite na tamnom i suvom mestu, dok se mahune potpuno ne osuše.

PROČITAJTE I...  EU: Raste potražnja za biljnim proteinima

Kako se konzumira edamame

Konzumiraju se zrna, a ne mahune. Priprema je jednostavna. Mahune mogu da se skuvaju u slanoj vodi, oko 5-6 minuta kuvanja je dovoljno, dok ne omekšaju. Takođe, mogu da se kuvaju na pari, tako što se u šerpu sipa 2 cm vode i pusti da proključa. Edamame se stave u cedilo i preklope se pet do deset minuta. Nakon toga se posole po želji.

edamame mlada soja
Foto: Pixabay

Mahune se istisnu prstima, tako da zrna lako iskoče. Edamame može da se doda u salatu, pirinač, testeninu i druga jela. Dodaće aromu, jarko zelenu boju i nemasne proteine. Takođe, edamame mogu da se prže, a sa slaninom predstavljaju pravo uživanje.

Kako čuvati Edamame

Sveže edamame se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedne nedelje. Ukoliko želite da ih zamrznete, potrebno je najpre da ih blanširate, uronite u ledenu vodu, a zatim ocedite.

Par dodatnih mudrosti

  • Edamame je poreklom iz Kine, gde se konzumira više od 2.000 godina. Tamo se zove „mao dou“ što znači (u slobodnom prevodu) dlakavi pasulj.
  • Edamame se danas smatra japanskim povrćem, jer je tamo široko u upotrebi, odnosno predstavlja njihovu omiljenu grickalicu.
  • Tokom građanskog rata u SAD-u, vojnici su koristili sušeno zrno soje umesto kafe.
  • Edamame je potpuni izvor proteina i jedino povrće koje sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Izvor: Almanac

Prethodni tekstRezultati RANE SETVE kukuruza u Suseku
Sledeći tekstPoljoprivrednici Vojvodine i Mačve neće da razgovaraju sa Nedimovićem: Zahtevi poslati Vladi i predsedniku Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime