Prolećne temperature u februaru aktivirale insekte štetočine

0
231
Agrosaveti---breskve---kruske---sljive---Pomoravlje---03

Porast temperatura vazduha tokom proteklih dana uslovio je intezivniji izlazak insekata štetočina sa mesta prezimljavanja, kao i početak njihove aktivnosti.

Adama Maganic 1120x180

Repičina pipa

U usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga male repičine pipe, kao i prisustvo odraslih jedinki velike repičine pipe. Povišene temperature u prethodnom periodu i najavljene temperature vazduha u narednim danima mogu da doprinesu još intezivnijoj pojavi ovih štetočina.

Osnovna mera suzbijanja ovih štetočina je primena insekticida pre polaganja jaja u stablu i lisne drške. Preporuka Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja da se hemijske mere zaštite još uvek ne primenjuju. Naime, još uvek je u toku izlazak odraslih jedinki sa mesta prezimljavanja i njihova dopunska ishrana i parenje. Tek kada budu uočili jaja u telu ženke obavestiće poljoprivrednike i dati preporuku za primenu insekticida.

MPS baneri II

Kruškina buva

Kod voćarskih kultura u zasadima kruške ustanovljen je početak naseljavanja kruškine buve u veoma malom broju. U toku je proces polaganja jaja prezimljujuće generacije. Sa porastom temperature vazduha, očekuje se pojačana aktivnost ove štetočine, tj. intenzivnije polaganja jaja.

Kruškina buva ima dva oblika: zimski i letnji. U januaru su sve ženke spremne za parenje i odlaganje jaja. U početku, ženka jaja polaže na koru drveta u blizini pupoljka. Kada temperatura pređe 10 stepeni, jaja polažu na pupoljke i mlado lišće.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zimski tretman za suzbijanje kruškine buve izvodi se u januaru i februaru mesecu, kada su dnevne temperature preko 5 stepeni. Svrha je smanjenje populacija ženki.

PROČITAJTE I...  Uljana repica - Tehnologija gajenja
Prethodni tekstSejalice – kreću u tajnu akciju
Sledeći tekstRezultati RANE SETVE kukuruza u Suseku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime