U susret jesenjoj setvi: Deklarisano seme garantuje bolji rod

0
102
Agrosaveti---prolecna-setva---01
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Na porodičnom gazdinstvu, Radomira i Jovice Stanojevića u selu Smoljinac koje se nalazi u opštini malo Crniće, ističe se brojna savremena mehanizacija, kojom se obrađuje nešto više od 120 hektara zemlje. Upravo ta slika govori u prilog ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ratarstvo je dominantno u njihovom poslu, a u setvenoj strukturi zastupljene su pšenice, kukuruz, suncokret i od prošle godine uljana repica kao jedna od profitabilnijih kultura. 

Adama Maganic 1120x180

Cena repromaterijala koja je ove godine znatno viša od prethodnih, umanjila je zaradu ratara. Ukoliko se primeni kompletna agrotehnika prilikom setve, cena ulaganja iznosi od 700-800 evra po jednom hektaru, kaže naš sagovornik. On seje samo deklarisano seme poznatih semenarskih kuća, jer zna da od toga šta se seje zavisi i šta će imati da se žanje. Ove jeseni pšenica će se sejati redukovano zbog manjka vlage u zemljištu.

radomir stanojevic smojinac
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Toplotni udari tokom letnjih dana sprečavali su da dođe do oprašivanja i oplodnje kukuruza, što je išlo u prilog niskom rodu ove godine. Biljka je imala dobar porast i izgled, ali rod nije bio na zavidnom nivou i to je bio problem kod  većine ratara. Uzrok svemu jeste manjak vode, jer je navodnjavanje misaona imenica naših proizvođača, a braničevski okrug nema dovoljno vode ni za piće, u letnjim danima, a kamoli za navodjavanje.

MPS baneri II

Kada je reč o pomoći države Radomir se nada nekom povoljnom kreditu kako bi povećao prostor za skladištenje žitarica.

PROČITAJTE I...  SYSTIVA - NOVI FUNGICID ZA TRETMAN SEMENA

Ovo gazdinstvo dobilo je subvencije u vidu povraćaja sredstava za mehanizaciju, ali u ovom trenutku se čekaju novi konkursi, pomoću kojih bi mogli da ostvare pravo na novčana sredstva za podizanje novih objekata.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
poljo masina
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Saradnju sa savetodavnom stručnom službom Radomir ocenjuje kao veoma dobru i redovno se sa njima savetuje za sve neophodne mere.

Zajedno sa svojim naslednikom sinom Jovicom, koji mu svakodnevno pomaže na njivi, Radomir namerava da povećava površine pod uljanom repicom, koja se pokazala kao kultura u koju vredi ulagati svaki dinar, jer se višestruko vraća.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstKoliko jutro ima ari ili hektara: Stare i aktuelne mere za površinu zemljišta
Sledeći tekstJesenji BELI LUK: Oktobar je pravi mesec za sadnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime