Vatrogasac i poljoprivrednik: Za mene puna agrotehnika znači puna prikolica

0
91

Marko Jović iz okoline Aranđelovca po struci je vatrogasac i to mu je primarno zanimanje koje veoma voli. Sa istim entuzijazmom i podjednakom ljubavlju bavi se i poljoprivredom. Ovaj mladi poljoprivrednik gaji vinovu lozu, jagode i žito, svemu pristupa veoma ozbiljno i sa mnogo znanja stečenog tokom godina. Savete struke sluša i prati svaki korak u proizvodnji kako bi dobio vrhunske rezultate u žetvi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ekipa emisije „U našem ataru“ posetila je Marka u njegovom rodnom selu, gde nam je sa puno posvećenosti pričao o poljoprivredi i budućim planovima. Na njegovim parcelama pšenica je u dobrom stanju i čeka se snežni pokrivač koji je veoma važan u ovom periodu.

Magnetic 1120x185px

Prinosi se projektuju svake godine i spram toga se usklađuje i agrotehnika. Blagovremeno i kvalitetno izvođenje pojedinih agrotehničkih mera ima veliki uticaj na visinu i kvalitet prinosa.

Puna agrotehnika i osiguranje useva

Iskusni poljoprivredni proizvođači poput Marka Jovića dobro su izučili tehnologiju proizvodnje pšenice koja obuhvata čitav niz operacija kao što su: izbor preduseva, sorte, osnovno đubrenje, obrada zemljišta i predsetvena priprema. Ne postoje naknadne mere ili dodatna ulaganja, kojima se može nadoknaditi prinos izgubljen loše izvedenim agrotehničkim merama.

ExelGrow Adama 1120x180

Još jedan u nizu pametnih poteza mladog poljoprivrednika jeste i osiguranje useva od loših godina. Setva je i u šumadijskom kraju bila skoro duplo skuplja, ratari se preračunavaju za naredni period u kome sledi prihrana i kalkulišu sa svakim raspoloživim dinarom.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Omoljici

Svaštarska proizvodnja koja je mahom zastupljena u Srbiji rezultat je odsustva jasne strategije u poljorivredi. Proizvođači su primorani da rade više stvari, pa ukoliko na jednoj strani podbaci prinos i bude loša godina pokušavaju to da preinače nekom drugom granom poljoprivrede.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Marko nastavlja da ulaže u svoje imanje iz prihoda koje ostvari kao vatrogasac, jer kako kaže, bez toga bilo bi teško premostiti teške godine kao što je bila ova. Na imanju mu pomaže majka, pa im radna snaga, koja se inače teško nalazi, nije potrebna.

Sagovornik: Marko Jović, selo Kopljari

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstPovećana otkupna cena za šećernu repu, ratari vagaju da li da je seju
Sledeći tekstPylon plus: Visokoefikasna ZAŠTITA PŠENICE od prouzrokovača bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime