Voćarska proizvodnja u smederevskom kraju

0
1298
Agrosaveti - Vocarska proizvodnja Smederevo 09

Podatak da se u podunavskom regionu opštine Smederevo čak 12 hiljada hektara danas nalazi pod voćnjacima. To doprinosi epitetu da je Srbija ipak poljoprivredna pa tek onda industrijska zemlja, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Smederevo. Svake godine iz ovog kraja izveze se preko 50 hiljada tona voća, čak i u lošijim poljoprivrednim godinama. To potvrđuje i statistiku da je zasada sve više i da su proizvođači sve mlađi. Proizvodnja voća je svakako srpsko obeležje.

Agil 1120x180

Novac koji dolazi od proizvodnje voća u ovaj kraj, ulaže se dalje u voćarstvo i otuda iz godine u godinu niču novi zasadi. U poslednjoj deceniji, kraljica voćarske proizvodnje u podunavskom regionu bila je jabuka. Onda su tu titulu ponele druge voćne kulture poput breskve, kajsije i trešanja, kaže Boban Marković iz PSS službe Smederevo.

Prošla godina sa kasnim proletnjim mrazom i sušnom godinom, ostavila je posledice u umanjenim prinosima i u ovom kraju. Blaga zima, sneg i mraz ove godine međutim, prijale su većini voćarskih kultura smederevskog kraja, izuzev ranih sorti kajsija.

BioPlug 728x90px

Osavremenjavanje voćnjaka mora biti prioritet

Iako se veruje da je kada je cela naša zemlja u pitanju, ovo jedan od najpogodnijih i najrodnijih krajeva za voćarsku proizvodnju, ni ovi proizvođači nisu bez problema. Osim problematike vrednovanja proizvoda koja muči sve poljoprivrednike Srbije, takozvani sindrom „fabrike pod otovorenim nebom“ poslednjih godina dodatno iscrpljuje i voćare podunavskog regiona.

PROČITAJTE I...  Za malinare iz Užica besplatno azotno đubrivo

Protiv sve promenljivije klime, proizvođači se i ovde bore osavremenjivanjem proizvodnje i mehanizacije. Još uvek mala statistika kada su protivgradna zaštita i sistemi za navodnjavanje u pitanju, polako ali sigurno se menja. Sve više se koriste podsticaji države pa je tako samo u prošloj godini, desetine proizvođača iskoristilo povraćaj od pedeset odsto za kupovinu traktora.

Orius 1120x1080

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstRatarska proizvodnja u Šidu
Sledeći tekstZačinska paprika – crveno blago i brend Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime