Cena šljiva dobra, ali je rod podbacio

0
307
Agrosaveti cena sljiva rod 03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U Osečini se godišnje proizvede 20 miliona kliograma “plavog zlata”, kako tamo s ponosom nazivaju ovu voćnu vrstu. Dugu tradiciju ima i Lazar Jovanović koga smo upoznali na Sajmu šljiva. Šljivu je proizvodio i njegov deda i otac, pa i on i njegovi sinovi. Od starih vremena kao uspomena ostalo je nešto požegače koju čuvaju koliko mogu, međutim, sila prirode je jača od njihove želje da je sačuvaju.

Adama Maganic 1120x180

“Imam oko 5 hektara pod šljivom. Najviše imam stenleja, pa čačanke rodne, valjevke, većinom je to sada mlado voće. Imam i požegače, ali veoma malo. Rodila je, ali je sitna.” – kaže Lazar.

Što se tiče ove sezone, godina nije bila naklonjena proizvodnji, a naš sagovornik kaže da su štete od mraza velike, pa je rod umanjen za čak 50%.

MPS baneri II

“Ja unazad 50 godina nisam imao manje šljive nego ove godine. Bili su mrazevi, sigurno 50% je podbacila.” – ističe naš sagovornik.

Agrosaveti cena sljiva rod 02

Cilj osušiti sav rod 

Veliki je to gubitak, posebno kada je cena dobra, kao što je to ove godine, ističe naš sagovornik. Cena od 40 dinara je duplo veća u odnosu na prošlu godinu, kada je računica bila nemilosrdna prema proizvođačima. Pa ipak, veći deo roda Lazar osuši, te tako šljivi obezbedi dodatu vrednost.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Naučili smo to, imamo svoju sušaru, sušimo je svake godine, to nam je glavni posao. Prošle godine cena suve šljive je bila veoma loša, oko 100 dinara. Posle joj je cena itekako skočila, pa su ovi otkupljivači-izvoznici dobro prošli. E sad, na ovogodišnju cenu sveže šljive, možda ni ne treba sušiti, ali mi se nadamo da će i cena suve šljive onda biti dobra. Uvek računamo 6 kilograma sveže da pokrije troškove sušenja, za kilogram suve.” – dodaje Lazar.

PROČITAJTE I...  Iz kazana u Svrljigu uskoro organska šljivovica

Nadaju se proizvođači da će cena suve šljive ove godine biti oko 300 dinara, jer je sveža šljiva oko 40 dinara. Kocka je to, dodaje naš sagovornik, jer nikada ne znaš kakvu ćeš cenu postići sa suvom šljivom. To ostaje tek da se vidi, ali ono što muči proizvođače jeste nedostatak radne snage, te o proširenju šljivika retko ko razmišlja, dodaje Lazar.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Inače u Podgorini većina proizvođača skoro sav rod preradi, pa su i poznati po suvoj šljivi i naravno šljivovici rakiji. Čak trećina godišnje proizvodnje suve šljive u Srbiji proizvede se ovde u Podgorini, te je ona s razlog brend ovog dela naše zemlje.

Prethodni tekstKrkobabić: Navala na seoske kuće, odobren novac za još 81 domaćinstvo
Sledeći tekstVojvodina: Konkurs za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime