Malina pod snegom u aprilu

0
939
malina pod snegom 02

Sneg koji je pao pre dva dana u Novoj Vroši i okolini prekrio je voćnjake i malinjake. Još je rano za prognoze, ali posledice neće biti zanemarljive.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Kod nas u okolini Nove Varoši temperature su u minusu, i jutros je bilo -3, noću je bilo i hladnije, a imamo i snega. Kako će se to odraziti na maline, ne znam, ali štete će biti. Maline su krenule da puštaju pupoljak što je opasno. Sneg je pao preključe, hladno je, uopšte ne kopni.” – kaže predsednik Saveza srpske maline, Milutin Živković.

Dosta tamošnjih proizvođača još uvek nije povezalo malinu, te ju je sneg sada prekrio. Čim otopli, hitno se mora tretirati, dodaje naš sagovornik.

Coltrane 1120x180

“Ljudi su tek počeli da vezuju, zbog loših vremenskih uslova dosta njih to nije uradilo. E sad kakva će sudbina biti maline koja nije povezana, koja je na zemlji pritisnuta snegom, ne znam. Biće tu dosta vlage, moguće su bolesti, tako da čim otopli odmah je treba tretirati, pomoći joj sa nekim aminokiselinama da prevaziđe ovaj stres.” – ističe Živković.

PROČITAJTE I...  Izvoza nema - Šta ćemo sa viškom paradajza?

DŽABE DOBRA CENA, AKO NE BUDE RODA

Već se šuška o tome da će malina ove godine imati dobru cenu, ali da li će prinos biti zadovoljavajuć?

Tekton 1068x180px

“Priča se o dobroj ceni, e sad koliko je to, to niko ne govori. Međutim, videćemo kakav će biti prinos, kakvu je štetu ostavilo ovo zahlađenje, jer džabe dobra cena, ako prinos bude desetkovan. A štete će biti neminovne, prinos će biti umanjen, sigurno.” – smatra Živković.

Prethodni tekstTri udruženja se javno obratilo ministru poljoprivrede
Sledeći tekstUspešno suzbijte moniliju kod višnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime