Uspešno suzbijte moniliju kod višnje

0
717
Agrosaveti Adama zastita visnje 01

Poljoprivredni proizvođači iz voćarskih rejona koji gaje koštičave voćne vrste, a prevashodno se misli na višnje, ovih dana su prinuđeni da rade obavezan tretman protiv ekonomski najznačajnije bolesti koja napada ovu voćnu vrstu, a to je Monilia laxa poznatija kao mrka trulež.

Javlja se širom sveta, a kod nas je prisutna svake godine prevashodno kao parazit cvetova, grančica i grana i kao uzročnik truleži kod koštičavog voća (višnja, kajsija, breskva, šljiva, trešnja). Smatra se za destruktivnu bolest određenih sorti voća, a obilno kišno vreme pogoduje razvijanju ove gljive.

Napada cvetove na biljkama odmah prilikom otvaranja i oni se suše i opadaju.

Coltrane 1120x180

„Višnja se u većini rejona nalazi u fenofazi početka cvetanja ili punog cvetanja u zavisnosti od lokaliteta i nadmorske visine. Kišno i hladno vreme koje je prisutno ovih dana, pogoduje razvoju monilije.“ – govori Dejan Šošić iz ADAME.

Agrosaveti Adama zastita visnje 02

ADAMA preporučuje

Infekcije od ovog patogena se mogu javiti i na temperaturama i preko 5°C, ali je zato potrebno duže „vlaženje cveta“. Kako se temperature povećavaju za nastanak infekcije su potrebne manje količine padavina. Tako da je na temepraturama preko 18 i 20°C potrebno tri do četiri sata vlažnosti da bi se infekcija ostvarila.

Tekton 1068x180px

„Za ovu namenu tj. za uspešno rešavanje problema monilije na koštičavim voćnim vrstama kompanija ADAMA preporučuje preparat Ciprodex ® koji se može primeniti na temperaturama preko 5°C u količini od pola litre po hektaru, proizvođači će biti sigurni da su svoje zasade zaštitili od ove fitopatogene bakterije iz roda Monilia.“ – savetuje Šošić.

PROČITAJTE I...  Jesenja zaštita voćnjaka - Plavo prskanje

Ako temperature pređu 13 do 15°C za ovu namenu se može primeniti preparat Mirage® 45 EC u količini od pola litre do 750ml po hektaru.

Ako je vreme hladno, kompanija ADAMA preporučuje Ciprodex®, ako temperature skoče preko 15°C preporučujemo Mirage® 45 EC.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu na ovom LINKU.

Prethodni tekstMalina pod snegom u aprilu
Sledeći tekstPodsticaji po košnici pčela: Ko može da podnese zahtev?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime