Niske cene jabuka – problem za proizvođače

0
1411
Agrosaveti---Niske-cene-jabuka---02

Na samom startu nove sezone koja iziskuje brojne, važne agrotehničke mere, mnogi voćari su u problemu. Naime, loša godina koja je iza njih nije donela planiranu zaradu te su i nova ulaganja dovedena u pitanje. Naša ekipa je razgovarala sa Mirkom Panićem iz Iriga koji iza sebe ima 40 godina iskustva u voćarsvu. On kaže da je sve krenulo nizbrdo onog trenutka kada je država donela nove pravilnike u vezi sa izvozom voća. Godina je bila dobra što se roda tiče, ali je prodaja bila veliki problem, i još uvek jeste, kaže Panić.

Adama Asorbital 1120x180

“Mislim da je glavni problem to što se smanjio broj izvoznika. Ovo što je ostalo izvoznika, ne može sve postići. Nisam siguran da će se uspeti prodati sav prošlogodišnji rod.” – kaže Panić.

Ljudi koji su imali skladište u vidu ULO hladnjača su nekako i uspeli do danas da sačuvaju jabuku, dok su svi drugi u problem dospeli i ranije. Neki su jabuku davali po 3-4 dinara, a bilo je i onih koji su je bacali. Prva klasa jabuka je trenutno oko 40 dinara, kaže naš domaćin. Međutim, u tu matematiku se mora uračunati i višemesečno čuvanje jabuke, koje dosta košta, ističe Mirko.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Niske-cene-jabuka---01

“Mi smo velike troškove imali u čuvanju jabuke. Čuvamo je od oktobra do sada, struja je poskupela…Da smo je jesenas prodali i za 10 dinara jeftinije, bolje bismo prošli. Ali čovek se uvek nada da će biti bolje.”

NAPLATA IDE VEOMA LOŠE

Na sve ovo i naplata ide veoma sporo, što dodatno otežava situaciju, kaže naš sagovornik. Voćari se nadaju da će država nešto promeniti kada su pravila o izvozu u pitanju, jer ako sve ostane isto, opstanka nema, te će mnogi morati smanjivati zasade, kaže Mirko Panić iz Iriga.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Poljska je rodila, industrija ne treba. Za cenu od 3-4 dinara nije se isplatilo ni brati, niti skupljati. A ovo iz hladnjača se mora dati, pa daj šta daš. Izdržaćemo valjda nekako, ako ne, vadićemo. Država je dala podsticaje i to je u redu, ali džabe to kad je prodaja loša, naplata, cena.”

Agrosaveti---Niske-cene-jabuka---03

Naš domaćin pod voćem ima 30-ak hektara, te spada u red većih koji to rade ozbiljno i profesionalno. Ulaganje u ovogodišnji rod je u punom jeku, a da biste sve uradili valjano, treba puno sredstava koja mnogi voćari ove sezone nemaju. Obično naše razgovore sa poljoprivrednicima završavamo u vezi sa planovima, međutim sada je važno samo sačuvati postojeće voćnjake, kaže nam naš domaćin. Osim cene, problem je i deficit radne snage koju čine mahom penzioneri, a i njih je sve manje, te je suludo govoriti o proširenju zasada, dodaje Mirko Panić.

KWS banner 728x90

PROČITAJTE I...  Pravilna rezidba jabuka
Prethodni tekstProizvodnja cveća u plastenicima u selu Lopušnik
Sledeći tekstSuzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime