Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

0
6058
Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---dobar-kukuruz-small

Za postizanje maksimalnih prinosa u okviru genetskih osobina određenog hibrida kukuruza, pored pravovremene setve, ishrane i drugih bitnih faktora, važno je pravovremeno eliminisati korove u usevu. Zato u pomoć pozovite Galenika Fitofarmacija predstavnika Sanju Gagrčin 063 863 40 25.

Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---dobar-kukuruz-small

Dobro poznati herbicid TALISMAN – lider na domaćem tržištu, prvo je registrovano sredstvo za zaštitu bilja u Evropi proizvedeno u Srbiji.

Izbor herbicida nakon nicanja kukuruza zavisi prvenstveno od strukture i veličine korova, ali i od razvojne faze kukuruza – broja listova. Važno je napomenuti da se broje svi listovi kukuruza.

Magnetic 1120x185px

Saveti za suzbijanje korova u ranoj fazi

U prvim fazama razvoja kukuruza 2-3 lista, paralelno sa porastom useva, kao problematični korovi mogu se pojaviti palamida, ambrozija, gorušica, tatula i drugi širokolisni korovi. Uzimajući u obzir, da ovi korovi mogu brže da napreduju od kukuruza i da njihovo suzbijanje kada prerastu optimalnu fazu za tretman (posebno palamida kada krene u porast cvetnog stabla) može biti otežano, potrebno je izvesti tretman sledećim herbicidima:

PROČITAJTE I...  Obavezna nega i zaštita jagoda nakon sadnje za visok i kvalitetan prinos naredne godine

Ovo je odlična kombinacija koja deluje preko lista i zemljišno, a ukoliko je došlo do nicanja uskolisnih korova, navedenoj kombinaciji se može dodati pola doze herbicida TALISMAN 0,5-0,75 l/ha.

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova kao što su muhari, proso, sirak rizomski i iz semena preporuka je:

  • TALISMAN 1 – 1,25 l/ha – može da se kombinuje sa svim navedenim preparatima za suzbijanje širokolisnih korova.

Agrosaveti---Galennika-fitofarmacija---Dejstvo-Talismana-small

Ukoliko u usevu nije prisutna veća populacija korova tokom nicanja, možemo sačekati i odraditi kombinovano tretiranje uskolisnih i širkolisnih korova u jednom tretmanu, a kada je kukuruz u fazi od 2 – 5 listova mogu se primeniti sledeći preparati:

  • MONOSAN HERBI 2 l/ha ili MOTO EKSTRA 850 0,8 – 1 l/ha za suzbijanje palamide u fazi rozete, lipice, štireva, pepeljuge, poponca itd;
  • AVALON 1,5 – 2 l/ha jedan od najboljih preparata na tržištu za suzbijanje ambrozije, lipice, divlje paprike, palamide i drugih korova.
  • PLAMEN 0,5 – 0,7 l/ha izvanredno suzbija palamidu u rozeti i kasnije razvojne stadijume, poponac, mlečike, čičak itd.

Agrosaveti--Galenika-fitofarmacija---plamen-dejstvo-small

Saveti za prihranu

Prilikom tretmana useva kukuruza sa herbicidima preporučujemo primenu folijarnih hraniva. Važan je redosled mešanja, prvo se u prskalicu ubace hraniva (ako su kristalna vodotopiva prvo treba da se izmešaju sa vodom), zatim praškasti herbicidi (ako se koriste) i na kraju tečni herbicidi. Za ishranu kukuruza preporučujemo neki od sledećih preparata:

  • MURTONIK 20.20.20 ili SOLUVEG 20.20.20 2-3 kg/ha podjednak sadržaj esencijalnih, makroelemenata sa dodatkom mikroelemenata Zn, Mo, Mn, B itd.
  • ACTIVEG 12-4-6 u količini od 2-3 l/ha.
PROČITAJTE I...  Reč stručnjaka: Hibrid KUKURUZA iz FAO 410 grupe tolerantan na FUZARIUM

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati našeg predstavnika Sanju Gagrčin 063 863 40 25.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstNiske cene jabuka – problem za proizvođače
Sledeći tekstRatarska proizvodnja u Surduku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime