Proizvodnja cveća u plastenicima u selu Lopušnik

0
416
Agrosaveti---Proizvodnja-cveca-Lopusnik---01

U selu Lopušnik kod Petrovca na Mlavi upoznali smo Zorana Nastasijevića koji nas je proveo kroz svoje carstvo cveća. U ovom poslu Nastasijevići su već 20 godina, te imaju ozbiljan radni staž u proizvodnji cveća. Kako kaže naš domaćin, sve je počelo kao hobi koji je vrlo brzo prerastao u porodičan biznis.

Kalif-480-EC-1038x172

“Ove godine obeležavamo jubilarnu 20. godinu kako se bavimo cvećarstvom. Oduvek smo voleli cveće i gajili ga, ali smo 1999. prvi put izašli na tržište. Sada kada se prisećam, sam start je bio težak, ali to tada nije bilo važno, imali smo ambicije i gurali napred.” – kaže Zoran Nastasijević.

BASF - Systiva-1068x172px

Danas naši domaćini imaju 12 plastenika u kojima se i ovog proleća nalazi veoma široka paleta cvetnih vrsta. Oko 1300 kvadrata grejnog prostora čini ovu proizvodnju ozbiljnom te posla uvek ima, kaže Zoran. U plastenicima postoji sve što je neophodno za kvalitetnu proizvodnju cveća. Kada su započinjali, plastenike su grejali pomoću bubnjara, priseća se naš domaćin, dok danas posao olakšava podno grejanje.

Kalif-Mega-1038x172

“Za ove biljke koje mi gajimo podno grejaje je mnogo bolje, jer biljke od dole dobijaju 18 stepeni, koliko im za vegetaciju treba.” – objašnjava naš domaćin.

BASF - Butisan-1068x172px

Agrosaveti---Proizvodnja-cveca-Lopusnik---02

MUŠTERIJE TRADICIONALNE U ODABIRU CVETNIH VRSTA

Kako nam je rekao naš domaćin paletu onoga što će u jesen da seju zapravo određuju same mušterije, koje su, bar u ovom kraju, ostale verne nekim tradicionalnim cvetnim vrstama, kao što je to na primer muškatla. A baš kada spominjemo muškatlu, evo i praktičnog saveta u vezi sa njenim uzgojem.

BASF - Caramba-1068x172px

“Mi uvek naše mušterije savetujemo u vezi sa cvećem koje su kupili. Nekako ovde ljudi kupuju tradicionalne vrste, kao što su to petunije, begonije, muškatle. A u želji da im muškatla poraste i još više se razvije, oni je odmah puno zalivaju, te se ona uguši. Znači, umereno zalivanje i kasnije umerena prihrana, ne treba ni u čemu preterivati. Nama je takođe cilj da cveće koje kupe kod nas opstane i da svi budu zadovoljni.”

A voda je naravno neophodna za svaku poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, kako nam je ispričao Zoran u njegovim bunarima je ima sve manje i manje.

PROČITAJTE I...  Uzgoj virtemberg ovaca u selu Lopušnik

“Mi koji živimo na ovako brdovitom terenu imamo problem s vodom. Leti je moramo vući cisternama, iako imamo dva bunara. Nije tako ranije bilo. Nekada kada izvučem vodu, ona nadođe bar dva metra, a sada jedva metar. Postaje problem, očigledno.” – priča nam Zoran.

Agrosaveti---Proizvodnja-cveca-Lopusnik---03

NEKADA SE ZA JEDNU MUŠKATLU MOGLO KUPITI NEKOLIKO LITARA NAFTE

Porodica Nastasijević je dobro poznata mušterijama u ovom delu Srbije, jer svakodnevno posećuju nekoliko pijaca koje se nalaze u neposrednoj blizini. Naravno, opstali su zahvaljujući kvalitetu koji iz godine u godinu nude svojim kupcima, te im plasman nije problem.

A kada razgovaramo o perspektivi u cvećarstvu, ona postoji. Međutim, cene repro materijala neophodnih za kvalitetnu proizvodnju su drastično skuplji u odnosu na neke prethodne godine, dok se cena cveća nije puno menjala, baš naprotiv, kaže Zoran.

“Ne volim da kažem da nema vajde od ovog posla, ima, mada nije reč o velikim zaradama. Nekada smo muškatlu prodavali za 250 dinara, a nafta je tada bila 60 dinara, sada je prodajemo za 150, pa vi vidite kako su se pariteti promenili.”

Kao što smo rekli, naši domaćin su iz hobija počeli, a nakon 20 godina rada, plan je da se na hobi i vrate, kaže nam Zoran. Cilj je da u bavljenju cvećarstvom zadrže onu dozu zadovoljstva koju su kao i svoje cveće uspeli odnegovati sve ove godine, dodaje Zoran.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kala u plastenicima

“Smatram da čovek dok radi ne sme uzdisati, mora raditi ono što voli. Ako je drugačije, onda je to kazna.” – kaže Zoran Nastasijević iz Lopušnika.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime