Sa proizvodnje MLEKA prešao na UZGOJ MALINE i nije se pokajao

0
106

Porodica Filipović, iz mesta Lešnica, 25 godina aktivno se bavila stočarstvom i proizvodnjom mleka. Na svom imanju imali su preko 20 muznih krava i posao je išao dobro. Međutim, kako je vreme odmicalo počeli su da se nagomilavaju problemi zbog niske otkupne cene mleka, što ih je opredelilo da se okrenu uzgoju maline. Prenosimo vam njegovo iskustvo.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

 

Dok su držali krave, subvencije su dobijali sa zakašnjenjem, ali su one ipak stizale. Dugo godina radili su na dobrom genetskom potencijalu, pa su tako vremenom došli do najboljih grla simentalske i holštajn rase.

Veliki broj stočara u Srbiji, počinje da se okreće ka voćarstvu, jer ih nemili događaji primoravaju na to. Nije lako dobiti dobru i kvalitetnu genetiku, a potom sve rasprodati. Godine ulaganja i truda nestanu pod pritiskom odsustva strategije u poljoprivredi i nemara države prema stočarima.

Adama Sultan 1120x180

Dobra otkupna cena

Malina je voćka od koje može dobro da se zaradi. Prvi zasad maline podignut je na 86 ari, da bi se potom proizvodnja proširila na još hektar i po. U zasadu su pretežno zastupljene sorte vilamet, polka, i heretidž. Sve je pokriveno protivgradnom mrežom i sistemom kap po kap.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvodnju jabuke

Uprkos poskupljenju na svim nivoima, naš domaćin kaže da je ove godine zadovoljan sa otkupnom cenom maline i da će zarada biti solidna. Olakšavajuća okolnost predstavlja organizovan otkup, za koji su mnogi proizvođači uskraćeni.

galenika pylon 1120x85

Ulaganje u voćarsku proizvodnju nije mala stavka, nabavka opreme, mreža, sistema za navodnjavanje veliki je izdatak u samom startu, dok zarade još nema ni na vidiku. Bez pomoći države u vidu podsticaja, bilo bi nezamislivo da se počne jedan veći poduhvat poput ovog savremenog zasada.

Izbor sorte maline ključan

Izbor odgovarajuće sorte veoma je bitan prilikom zasnivanja svakog novog zasada. Na ovom području, zapadne Srbije, sorte „Vilamet“ i „Heretidž“ pokazale su se kao najbolje. Korektan odnos sa beračima ne dovodi u pitanje pronalaženje radne snage. Taj problem se, prema rečima našeg sagovornika, rešava dobrim dogovorom i poštenom saradnjom.

Željko kaže da je u planu da se površine pod malinom proširuju, shodno okolnostima koje budu vladale u poljoprivredi narednih godina.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Željko Filipović, uzgajivač maline iz Lešnice

Prethodni tekstZaštita strnih žita od štetnih insekata u jesenjem periodu
Sledeći tekstLunarno baštovanstvo i uticaj Meseca na biljke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime