Uskoro počinje berba višanja u Šumadiji

0
488
Agrosaveti---berba-visanja---01

ROD KVALITETAN, UPRKOS LOŠIM VREMENSKIM USLOVIMA

Berba višanja u Šumadiji je na samom početku u zasadima koji se nalaze na višim i osunčanijim terenima, dok se kod ostalih berba planira već za nekoliko dana. Uprkos lošim vremenskim uslovima, kod proizvođača koji su primenili kompletnu agrotehniku, kvalitet plodova je zadovoljavajuć.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Kiša koja nam pada skoro svakodnevno usporila je samu berbu višanja. Osim toga, stanje samih zasada je veoma raznoliko. Zbog nižih prosečnih temperatura za ovo doba godine, početak berbe je pomeren. Prisutno je i neujednačeno sazrevanje plodova. Zbog toga naši proizvođači moraju da sačekaju, posebno oni koji beru mašinski, da svi plodovi u potpunosti sazru.” – ističe dipl. ing. Danko Petrović iz PSS Kragujevac, savetodavac za voćarstvo.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

CENE NA NIVOU PROŠLOGODIŠNJIH

Višnja je oduvek zastupljena na prostoru Šumadije, a godinama unazad zasadi se proširuju. Zastupljene su kako industrijske, tako i stone sorte. Međutim, proizvodnju višanja prati nekoliko lošijih godina, a po svemu sudeći cena ovogodišnjeg roda će biti na nivou prošlogodišnjih.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Iz tog razloga, veći proizvođači prelaze na mašinsku berbu, dok kod onih manjih višnju beru članovi porodice, kako bi se smanjili troškovi. Prošle godine cena berbe je iznosila oko 25 dinara po kilogramu, a otkupna cena višanja prve klase bila je 50 dinara, a druge oko 30 dinara. Priča se da će ta cena biti i ove godine. Otkupljivači koji su počeli otkup to rade tako reći na otvoreno. Proizvođači su prinuđeni da im robu predaju kakva god da je cena. Naši ljudi su inovativni, kreativni, te se trude da smanje troškove berbe. Raspon cena raznih mašina za trešenje voća kreće se od 100, 200 eura za neke ručne, pa sve do 10-15-18 hiljada eura, za one profesionalne mašine. Da bi vam se isplatila tako skupa mašina, vi morate imati minimum dva hektara pod višnjom.” – kaže Petrović.

Banner_728x90

Agrosaveti---berba-visanja---04

 

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

Ono što je kod višnje veoma važno, pa na kraju krajeva i kod svog ostalog voća, jeste da imate što više roda prve klase, kako bi matematka bila što pozitivnija. S obzirom na to da su kiše svakodnevne, da li je upitan rod prve klase?

Biofor baner 728x90

“Kvalitet je trenutno dobar. Prva klasa će biti sporna kod zasada koji nisu adekvatno štićeni. Posebno sada kada se temperature promene, kako najavljuju meteorolozi, kada dođu više temperature sa velikom valgom. Oni koji nisu radili blagovremenu zaštitu, umesto pve klase i cene koja je kakva-takva, imaće drugu klasu i praktično će izgubiti svu zaradu.” – dodaje Danko Petrović, savetodavac u PSS Kragujevac.

PROIZVOĐAČI NEZADOVOLJNI NAJAVLJENOM CENOM

Proizvođači nisu zadovoljni trenutnom situacijom u ovoj proizvodnji, te smo prošle godine imali dosta neobranih voćnjaka. Nesiguran plasman i variranje cene tokom berbe su osnovni problemi, kaže Slavica Mirković iz Krnjeva koja pod višnjom ima skoro dva hektara.

“Cena prve klase je prošle godine krenula sa 50 dinara, ali se ta cena nije zadržala dugo. Konstantno je padala sve dok nije došla do 30 dinara, a tada je stao i otkup. Plašim se da će takav scenario biti i ove godine. Ja bih volela da neko stavi na papir troškove proizvodnje, jer je sve poskupelo: đubriva, pesticidi, berači traže od 25 do 30 dinara po kilogramu, a verujte mi da je teško naći i kvalitetne berače. Tu je i osiguranje, na koje nam sugerišu da plaćamo. Volela bih da mi stručnjaci za poljoprivredu izračunaju gde je tu naša zarada.” – pita se Slavica iz Krnjeva.

PROČITAJTE I...  Kilogram jabuka 20 dinara, proizvođači nezadovoljni

Agrosaveti---berba-visanja---03

RUČNA BERBA VIŠANJA SE NE ISPLATI

Usled svih problema, skupe berbe i manjka radne snage, mnogi proizvođači su podigli kredite za nabavku tresača, a to je uradila i naša sagovornica, Slavica.

“Ove godine smo podigli kredit za tresač, jer se ručna berba višanja jednostavno ne isplati. Mada mislim da mali i srednji poljoprivrednici, ako se ovako nastavi, nemaju perspektivu. Ne trebaju nama subvencije, već sigurnije i stabilnije tržište. Nema nigde da smo mi nekoliko dana pred berbu, a da ne znamo cenu. Nemaju proizvođači više sredstava za ulaganje, niti mogu raditi na nuli.” – dodaje Slavica.

BRIGA O VIŠNJAMA NAKON BERBE

Ono što je neophodno uraditi, odnosno mera koju ne treba preskočiti, jeste tretiranje zasada nakon završene berbe.

“Znaju to naši proizvođači, ali neki preskoče, posebno kada je otkupna cena loša. Dakle, nakon berbe moraju tretirati stabla određenim pesticidima, kako bi se sačuvala lisna masa. Prošle godine smo imali u septembru i oktobru retrovegetaciju i cvetanje, a to sve dodatno iznuruje biljku, te nespremna ulazi u zimu, a u narednoj vegetaciju u tom slučaju imamo smanjen rodni potencijal. Znači, obavezno nakon berbe izvršiti redovnu zaštitu zasada.” – ističe Danko Petrović iz PSS Kragujevac.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime