Zaštita zasada višnje nakon berbe

0
873
visnja posle berbe
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U zasadima višnje u velikom broju regiona u našoj zemlji je završena berba. Zbog učestalih padavina nakon obavljene berbe stvaraju se povoljni uslovi za razvoj prouzrokovača biljnih bolesti: Blumeriella jaapii – prouzrokovač pegavosti lista višnje i trešnje, Wilsonomyces carpophillus – prouzrokovač šupljikavosti lista.  Iz tog razlova je veoma važno da se obavi pravovremena i adekvatna zaštita.

Za suzbijanje pomenutih prouzrokovača biljnih bolesti preporuka stručnjaka iz kompanije Galenika-Fitofarmacija je primena preparata ACUSTIC u koncentraciji 0,15%.

Zaštita višnje od fitofagnih grinja

Izuzetno toplo vreme u prethodnom periodu je uticalo na razvoj i prenamnoženje fitofagnih grinja – običnog paučinara (Tetranychus urticae), crvene voćne grinje (Panonychus ulmi), kao i eriofidnih grinja u zasadima višnje i trešnje.

Tokom berbe višnje i trešnje utvrđena je pojava fitofagnih grinja (više od 2 imaga po listu), stoga je neophodno sprovesti hitne mere suzbijanja.

Razvoj generacije fitofagnih grinja na visokim temperaturama traje veoma kratko, pa u kratkom vremenskom periodu može doći do prenamnoženja  grinja i tada mogu naneti ekonomski značajne štete u zasadima koje se projektuju na zdravstveno stanje biljke i rodni potencijal u narednoj godini. Nakon završene berbe u zasadima višnje i trešnje neophodno je obaviti tretman za suzbijanje fitofagnih grinja, kako bi se prekinuo razvoj novih generacija. Najbolje je primeniti kombinaciju sledećih akaricida:

pylon galenika jan 023

ABASTATE u koncentraciji 0,1%
+
URANUS u koncentraciji 0,05%
+
NU- FILM 17 u koncentraciji 0,1%

Suzbijanje grinja visnja 1080x1080px
Ilustracija: Galenika-Fitofarmacija

Primenom ove kombinacije akaricida, uz obavezan dodatak okvašivača, suzbijaju se svi razvojni stadijumi grinja (jaja, nimfe, imago).

PROČITAJTE I...  Zaštita soje od korova posle setve, a pre nicanja useva

Preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima da tretmane izvode isključivo pred veče ili noću kada su temperature ispod 25C.

Prilikom tretiranja preporuka je da se koristi minimalno 800 l vode po ha.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstKupinari prete blokadom hladnjača i puteva
Sledeći tekstIzvoz ratarskih kultura iz Srbije ugrožen sa više strana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime