Uzgoj malina u selu Vina kod Leskovca

0
483
Agrosaveti---Uzgoj-malina-kod-Leskovca---03

Kroz ovu reportažu vodimo vas do sela Vina, kod Leskovca. I to ne da bismo snimili vinovu lozu koja je nekako prva asocijacija na spomen naziva ovog sela, već ćemo obići jedan veoma lep zasad pod malinama. Naime, tamo smo upoznali Ivana Jovanovića koji je pre 6 godina posadio prve maline. Uprkos tome što do tada nije imao voćarskog iskustva, niti neke porodične tradiciji, on se prosto, kako kaže, pronašao u malinarstvu. Danas može da se pohvali svojom profesionalnošću u ovoj proizvodnji.

Kalif-480-EC-1038x172

“To je nekako čudno. Nisam se ranije bavio voćarstvom, ali kada sam podigao prve zasade, nekako sam se u tome baš pronašao. Srodio sam se s biljkama. Dajem im ono što im treba, pa i one meni vrate kroz veoma dobre rezultate, koji me opet guraju napred i daju mi dodatan podstrek.” – kaže nam Ivan Jovanović.

BASF - Systiva-1068x172px

A do rezultata se dolazi samo uz puno truda i rada. Ako se radi ono što se voli, Ivan kaže da uspeh mora biti vidljiv.

Kalif-Mega-1038x172

“Možemo da se pohvalimo visokim prinosom od 7 kilograma maline po metru dužnom.” – ističe Ivan.

BASF - Butisan-1068x172px

Agrosaveti---Uzgoj-malina-kod-Leskovca---01

Naš domaćin malinu obrađuje na jednom hektaru, a zasad je sada u trećoj godini. Inače, sam malinjak se nalazi tik uz reku Veternicu, te je orošavanje dosta jako. Sam sklop ovog zasada je nešto drugačiji, gušći, kaže nam Ivan.

BASF - Caramba-1068x172px

“Mi lastare vezujemo malo gušće, 8 do 9 u metar, što se pokazalo izuzetno uspešno. Malina ne trpi prejako sunce, a na ovaj način dobijamo veću lisnu masu, pa se malina krije iza lišća. Ostane čvrsta, bez ožegotina.” – objašnjava naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj malina u selu Beli Kamen

NAVODNJAVANJE IZ REKE VETERNICE

Spomenuli smo da se uz sam malinjak nalazi reka, a naš domaćin je uspeo i struju da dovuče do zasada, te je navodnjavanje uspešno rešio. Inače, ove godine se sa navodnjavanjem krenulo ranije. Ipak, Ivan smatra da ne postoji “ranije ili kasnije”, već se biljci voda daje onda kada treba.

“U martu smo već dva puta navodnjavali. Suša je bila, te su biljke žedne i bez obzira na kalendar morate ih naliti. Ja uvek navodnjavam u kasnijim satima, noću, ili rano ujutru. Smatram da je to važno, jer kad je toplo zemlja bude preko 20 stepeni, a voda iz reke je oko 7 stepeni. Onda mi se čini da dođe do uspare, ne znam, pokazalo mi se da je najbolje noću navodnjavati.” – objašnjava nam Ivan.

Agrosaveti---Uzgoj-malina-kod-Leskovca---02

SVE ISPOD 160 DINARA ZA KG, NIJE DOBRO

E kada se sve o čemu smo razgovarali primeni kako treba, onda se dobije kvalitetan, obojen i čvrst plod. Međutim, takve rezultate ne prati i cena, kaže nam naš domaćin. Prošlu godinu su obeležila izrazita nezadovoljstva malinara. Protesti i brojni sastanci koji na žalost nisu urodili plodom. A Ivan je iskren čovek, te evo i konkretne računice.

PROČITAJTE I...  Loša godina za ratare braničevskog okruga

“Sve što radim volim da stavim na papir. A računica je ovakva: nas proizvodnja maline košta 80 dinara, tu naravno nije uračunat naš rad. Tako da ništa ispod 160-170 dinara za kilogram, nije zadovoljavajuće.” – iskren je naš domaćin.

Kada se sve kockice slože, neka realna cena maline ne sme biti ispod 170-160 dinara, ističe naš domaćin. Tako izgledaju troškovi, a osim toga naš domaćin smatra da je proizvodnja maline izrazito teška, jer se veći deo rada, obavlja ručno. Na sve to radna snaga je skupa, ali je još veći problem što je nema. Kod Ivana su dolazili radnici iz Lebana, Vlasotinca, ali ih je sve manje. Imao je on planove da se proširi, međutim nakon fijaska od prošle godine, svoje ambicije je odložio dok ne dođu neka bolja vremena.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime