Farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u selu Mušić

0
196

Vidosav Čitaković jedan je od najstarijih žitelja sela Mušić koje pripada Kolubarskom kraju. Njegova porodica se bavi stočarstvom, a on je živi svedok rapidnog propadanja sela i odlaska mladih ljudi. Nekada je ovaj kraj bio bogat sa mnogo aktivnih poljoprivrednih gazdinstava, ali se tokom vremena ta situacija znatno promenila. Sela oko Mionice se još uvek solidno drži u odnosu na neke druge krajeve Srbije. Deka Vidosav kaže da nije siguran do kada će ta situacija potrajati i ovde. Mesta za manje poljoprivredne proizvođače gotovo i da nema, što će veoma brzo dovesti u pitanje budućnost stočarstva.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nekada se lepo živelo na selu, a sada?

Poznato je da se stočni fond smanjuje i da je samo pitanje dana kada ćemo pored mleka morati da uvozimo i meso, koje smo ranije proizvodili u većim količinama i plasirali kroz izvoz. Selo je nekad bilo sinonim i za zdravu hranu, koju danas nazivaju organskom. Vremenom se podizala produktivnost na štetu kvaliteta, što je kao krajni rezultat dovelo do toga da se upotrebljava mnogo hormona u ishrani.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja sira u selu Martinci

Nekada je seljak mogao lepo da živi od svog rada, da bi se sistematskim uništavanjem sela dovelo do toga da se sve više radi, a sve manje zarađuje, kaže naš sagovornik. Radne snage nema, jer je radno sposobno stanovništvo otišlo u veće gradove.

Adama Sultan 1120x180

Radni dan seljaka-stočara nije lak, posla ima oko stoke svakoga dana u godini, bez pauze i sigurne zarade. Vidosav kaže da se njegov unuk veoma interesuje za poljoprivredu i da voli da obavlja poslove na imanju, pa je to jedan od motiva da deka sačeka unuka da još malo odraste i nasledi imanje.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

pylon galenika jan 023

Sagovornik: Vidosav Čitaković, selo Mušić

Prethodni tekstZašto lucerka brzo propada
Sledeći tekstUkrasni kupus i ukrasni kelj za spektakularnu zimsku baštu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime