Ukrasni kupus i ukrasni kelj za spektakularnu zimsku baštu

0
113
ukrasni kupus
Foto: Pixabay

Ukrasni kupus i ukrasni kelj su dekorativne, jestive i lekovite biljke koje mogu da podnesu jaku hladnoću. Ono što ih čini posebnim to su boje, koje se pojačavaju kako temperatura opada. Imaju dugu sezonu berbe, izdržljive su i jake biljke.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukrasni kupus i ukrasni kelj su dosta otporni na zimu. Mogu da izdrže temperature ispod nule (neke sorte i do -20 stepeni Celzijusovih). Nisu namenjeni samo za baštu, već i za dvorište, a uspešno se mogu gajiti i u žardinjerama. Krupne rozete u krem, ružičastim i bordo nijansama učiniće svaki vrt spektakularnim. Ne vole puno senku, te je potrebno da budu u osunčanom delu bašte.

Ukrasni kelj ima fino uvijeno (kovrdžavo) lišće, obično plavkasto-zelene boje i rozetu u različitim bojama.

Adama Sultan 1120x180

ukrasni kelj

Ukrasni kupus je veći i nema kovrdžavo lišće kao ukrasni kelj. Lišće je obično tamnije zelene boje. Ne formira glavu kao običan kupus. Svoje jarke boje dobija tek kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusovih. Međutim, budući da su biljke višlje s lišćem koje je iznad tla, bolje su zaštićene od intezivnog mraza pri zemlji nego što je to ukrasni kelj.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ranog kupusa – sadnja rasada, zalivanje i prihrana

Sadnja

Obe biljke traže iste uslove uzgoja. Ukrasni kupus i ukrasni kelj vole dobro propusnu zemlju bogatu hranljivim materijama. Takođe, traže dosta vlage. Seme može da se seje od ranog proleća do kasnog leta, ali su julska ili avgustovska sadnja (za jesenju i zimsku berbu) posebno popularne.

pylon galenika jan 023

Za klijanje semena je potrebno svetlo, a to znači da ne treba da se pokriva zemljom, već se samo malo utisne u nju. Temperatura je potrebno da bude 18-20 stepeni, a biljke će se pojaviti za 4-6 dana.

Napomenuto je da biljke vole sunce, međutim, iskustva mnogih baštovana sugerišu da je najbolje da se poseje u polusenci, a kada dođe jesen da se presadi na mesto gde želite da bude preko zime. Nakon setve semena ili rasađivanja rasada potrebno je zalivanje. Najbolje je sejati seme ili presaditi rasad na razmak od 50-60 cm. Za presađivanje rasada na stalno mesto neophodno je da biljka ima 4-6 stalnih listova. Kada ih sadite u baštu, donje listove treba prekriti zemljom i dobro zaliti.

KWS banner 728x90

Uzgoj

Ukrasni kupus i ukrasni kelj se prihranjuju na svakih 20 dana. Može se koristiti NPK 10:10:10 ili organsko đubrivo. S obzirom da vole dosta vlage, preporuka je da se malčiraju kako bi zemlja što bolje zadržavala vlagu.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje divljeg sirka
ukrasni kelj
Foto: Pixabay

Skloni su istim bolestima i štetočinama kao i običan kupus i kelj. Kada biljke dostignu visinu od 15-ak centimetara, preporuka struke je da se zakinu donji listovi kako bi se podstakao rast centralnog stabla, a smanjio rizik od pojave gljivičnih oboljenja.

I za kraj važno je napomenuti da su biljke jestive, ali da nisu puno ukusne, jer gorče. Međutim, ukrasni kupus ima veliku lekovitu vrednost jer deluje preventivno na suzbijanje arterioskleroze, gojaznosti, različitih avitaminoza i slično. Koristi se i kao hrana za domaće životinje.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja ili su u pitanju deca, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Izvori: Mothererathnews, Agroplod, Zdrava Srbija

 

Prethodni tekstFarma KRAVA i proizvodnja MLEKA u selu Mušić
Sledeći tekstZaštita KUPINE od IZMRZAVANJA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime