Farma ovaca u selu Čalma

0
361
Agrosaveti---farma-ovaca---Calma---03
Timac AGRO

Porodica Geratović iz sremskog sela Čalma se prošle godine, bez mnogo planiranja, obrela u ovčarstvu. Možda vam to zvuči nemoguće, ali naša domaćica Ljiljana Geratović je samo želela da ispuni želju svojoj ćerki Sandri. Naime, Sandra je dete sa posebnim potrebama, koje obožava životinje i koja je silno želela da ima ovce. To je bio razlog zašto su nabavili prva grla. Danas je to farma od oko 250 ovaca.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Imam dve ćerke sa posebnim potrebama, od kojih jedna, Sandra, posebno voli životije. I tako smo brat i ja odlučili da nabavimo ovce. To je bilo u junu prošle godine. Krenuli smo sa 50 komada, pa sam ja onda videla oglas gde čovek prodaje stado od 120 i rešila da kupim. Tako je nastala ova farma.” – priča nam Ljiljana.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Njihova farma se nalazi na Fruškoj gori, tačnije na Rohalj bazi te ovce svakodnevno mogu da idu na ispašu, što našim domaćinima olakšava ishranu. Osim toga, Sandra kaže da voli to što je čobanica i da joj poslovi oko ovaca ne padaju teško.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---farma-ovaca---Calma---02

“Ja volim da radim oko njih, da čistim, da ih mazim, da odvajam. Neke hranim na cuclu, ništa mi nije teško.” – kaže Sandra, Ljiljanina ćerka.

Banner_728x90

“Ovce idu na ispašu, svaki dan. To nam puno znači, a i životinjama. Uštedi se dosta hrane. Opet kažem, nemamo puno iskustva, nisam ni bila svesna koliko je hrane neophodno za ovaj broj životinja. Ali uhodali smo.” – dodaje Ljiljana.

Biofor baner 728x90

Farma za sreću dece

Kako nam priča Ljiljana, svaki početak jeste težak, ali su se veoma lako organizovali oko svega, jer prvenstveno vole životinje. Bez mnogo iskustva, ali sa osmehom na licu, oni sada sve postižu, a uspešno su preživeli i prvo jagnjenje, te će uskoro iskusiti i prvu ozbiljniju prodaju.

PROČITAJTE I...  Farma krava i uzgoj ovaca u Savinom Selu

Agrosaveti---farma-ovaca---Calma---01

“Nemamo baš iskustva sa prodajom, tržištem, matematikom, ali imamo jednog čoveka koji drži veliki restoran, te nam je on otkupio dosta jagnjadi. Videćemo još kako će sve ići.” – kaže Ljiljana.

Planova velikih nemaju. Tek treba da registruju gazdinstvo, pa polako, priča nam Ljiljana. Cilj je očuvati sve ovo i poraditi na kvalitetu, tako da ne razmišljaju mnogo o budućnosti. Najvažnije je to što su devojke srećne, što uživaju na farmi, a ostalo kako bude, dodaje Ljiljana.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime