Farma od 500 krava, a počeli sa 1 kravom i teletom

0
321

Mali Pesak je selo na severu Bačke sa svega 150 žitelja. Poznato je po proizvodnji mleka jer ovdašnji farmeri drže oko 1000 krava muzara. Posetili smo farmu sa blizu 500 grla muznih krava, steonih junica i tovnih bikova. Kako izgleda farma i kako se snalazi naš domaćin u ovim vremenima možete pogledati u video prilogu.

Spyrale Adama 1120x1080

Štale uredne, svako grlo na svom mestu. Telad raspoređena po mesecima i čini se svi slušaju naredbe gazde Đeze. Kako kaže, počeo je sa jednom kravom i velikim trudom danas ima sve ovo.

Najveći proizvođač mleka u kraju

Trenutno ima blizu 200 krava u laktaciji i dnevno oko 3000 litara mleka,  međutim količina mleka može i da se udvostruči.

LIBRETO 1120x180

Govedarska farma Đeze Saboa nalazi se s desne strane kraj asfaltnog puta, a preko puta na drugoj strani on je sopstvenim kapitalom i kreditom sinu Viktoru podigao novu najsavremeniju živinarsku farmu za tov pilića.

Đeze Sabo je najveći proizvođač mleka u okolini. Reka mleka od oko 6000 litara svaki drugi dan ide u subotički Imlek, dok se meso izvozi u Tursku. Sve je koompjuterizovano i čini se da je krave uživaju na ovoj farmi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj Alpino koza - Dramski pisac se vratio na selo da bi se bavio kozarstvom

Đeze kaže da ostaje privržen mlečnom govedarstvu, i napominje da na govedarskoj farmi nema uslova za proširenje kapaciteta, najviše zbog toga što nema dovoljno radne snage.

Ulaganja i razvoj

„Najveći deo novca sami smo obezbedili, ono što je nedostajalo dopunili smo bankarskim kreditom, alii i pored toga što smo uložili značajna sredstva još nije sve završeno“ kaže Sabo.

Članovi ovog gazdinstva posećuju isključivo inostrane sajmove kako bi bili u korak sa Evropom, u našoj zemlji je , kako kaže naš domaćin, dostigao sve što se može uraditi.

U ovom domaćinstvu svi rade i zadovoljni su. Radni dan počinje u pet a završava se oko 22 sata, ono što im svakako fali jeste godišnji odmor.

Otac Đeze i sin Viktor vide budućnost u Malom Pesku. Kroz osmeh su nam odali tajnu da je  Mali Pesak  odlično mesto za – velika ulaganja.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik – Sabo Đeze, farmer iz Malog Peska

Prethodni tekstStižu nova rešenja za naknadu za odvodnjavanje
Sledeći tekstNeverovatna korist BioUglja u bašti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime