Uzgoj 92 muzne krave: Prinudno se prave uštede na hrani

0
430

Svakodnevno smo svedoci gašenja sve većeg broja govedarskih farmi u Srbiji, razlog leži u lošoj isplativosti i krajnjoj neizvesnosti. Male farme teško posluju, i najveće je pitanje šta će kroz par godina biti sa njima i od čega će živeti svi oni koji su se bezmalo ceo život bavili stočarstvom. Ipak, čini se da pojedinačni slučajevi ostavljaju tračak nade da može da se nađe kakva–takva računica i opstane u teškim tržišnim vremenima. Na farmi Svetlane Aleksić u Novom Slankamenu nalaze se 92 muzne krave, pored njih tu su i junice, bikovi i telad. Teška situacija odrazila se i na njihova grla, pa su morali prinudno da prave uštede na hrani.

Spyrale Adama 1120x1080

Loša godina ostavila je traga, ali je silaža za muzne krave, kao glavni deo obroka, spremna i biće je dovoljno za ovu godinu.

Zbog smanjenja koncentrovanog dela obroka štalski prosek nije na zavidnom nivou, kaže naša sagovornica, i dodaje da se on u ovom trenutku kreće između 22 i 23 litre dnevno. Cena mleka direktno je povezana sa njegovim kvalitetom i procentom masnoće, pa se na farmi porodice Alekcić svakodnevno radi na postizanju mleka ekstra kvaliteta, koliko je to moguće.

LIBRETO 1120x180

Zagarantovana cena mleka neophodna

Pravo prečeg zakupa državne zemlje trebalo bi da bude u skladu sa brojem grla koje ima određena farma, međutim to nije uvek slučaj. Sa 300 hektara koliko ukupno obrađuju može da se obezbedi hrana za 290 grla, ali to nije dovoljno za potrebe jedne ovakve farme, ističe naša sagovornica, i apeluje na nadležne da obrate malo više pažnje na pitanje koje muči veliki broj stočara.

PROČITAJTE I...  Proizvođači mleka nezadovoljni pregovorima - Nastavlja se protest

Da bi se proizvodnja održala na ovom nivou kontinuirano se ulaze u objekte, mehanizaciju i stočni fond. Državne subvencije su od velike koristi, ali kasne. Premija za mleko koja je povećana dosta znači, dok bi se konkretna pomoć najviše ogledala u zagarantovanoj ceni mleka koju bi država postigla sa mlekarama, pa bi tako stočari imali neku sigurnost.

U planu proširenje farme

Krave na farmi su u slobodnom sistemu što u mnogome doprinosi njihovom dobrom opštem stanju. U planu je i proširenje stočnog fonda, kao i pravljenje velikog ispusta izvan sela, kako bi krave bile u što boljoj zdravstvenoj i fizičkoj formi. Na osavremenjavanju farme radi se konstantno, pa će tako uskoro stići i robot  koji će ih odmeniti u svakodnevnim poslovima.

Priča sa farme Svetlane Aleksić primer je dobre poljoprivredne prakse. Kada je, još pre mnogo godina, njen svekar počinjao ovim poslom da se bavi na farmi je bilo tek nekoliko krava. Danas, kada je cela porodica uključena stiglo se do 290 grla, a u planu je i dalje širenje. Aleksići su našli računicu i pokazali da može da se živi od mlečnog govedarstva. Poslednjih godina, zbog loše cene mleka, stočari rasprodaju kravei sve više štala je prazno. Nadamo se da će ova priča ohrabriti sve one koji razmišljaju o prodaji svojih krava i bikova, i uliti im nadu da možda ipak malo sačekaju sa odlukom.

PROČITAJTE I...  Stočari tvrde: Imlek plasirao neistinu o povećanju otkupne cene mleka

Sagovornica: Svetlane Aleksić, proizvođač iz Novog Slankamena

Prethodni tekstŠpargla: Najvažnije što treba da znate o sadnji i gajenju
Sledeći tekstProlećni mraz već oštetio voće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime