Holštajn uvek poželjna rasa

0
148

Da dobro posluju i manja poljoprivredna gazdinstva uverili smo se u mestu Maradik. Otac i sin i puno rada, uloženog truda i znoja i danas bogato kravama poljoprivredno gazdinstvo. Nađ Karčika sasvim slučajno je pre 15tak godina na vašaru kupio dva teleta i tada počinje priča o holštajnu u njihovom domaćinstvu.

Spyrale Adama 1120x1080

Crveni holštajn je rasa goveda poreklom iz SAD-a. Kao rasa je priznata 1936. godine. Intenzivnom selekcijom u poboljšanim uslovima ishrane i nege, nastala je rasa specijalizovanog mlečnog smera, koja se odlikuje dobrim muznim karakteristikama. U ovom porodičnom gazdinstvu krave daju ukupno i preko 220 litara mleka dnevno, a oni ga dalje prosleđuju mlekarama.

Zašto holštajn?

Iako kaže da je možda simentalka bolja, crvena boja na ovim kravama ali i visoki stepen mlečnosti je nešto sto ga je opredelilo za ovu rasu, kaže stariji domaćin. Mladi gazda Igor Nađ, po zanimanju automehaničar ne vidi sebe u drugom poslu sem na farmi, mada mu znanje iz mehanike i te kako posluzi kada treba da se poprave mašine za rad.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Da bi posao bio isplativ sami proizvode hranu za goveda. Na njivi im je pretežno zastupljena lucerka ali rade i soju, ječam, kukuruz raž, a kako radne snage nema, sami obavljaju posao i na njivi i u štali.

PROČITAJTE I...  Kako izbeći smanjenu mlečnost krava tokom leta

Iako su im štale pune teladi, iščekuju proleće i veliki broj novih grla. Masa teladi na rođenju je od 40 do 50 kg. Telesna masa krava je do 750 kg, a bikova 1100 i više kg. Kako kaže mladi gazda Igor teladima se najviše raduju deca.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Sve se radi manuelno

U ovom domaćinstvu u Maradiku nema automatskog čišćenja krava niti robotizovane muže, sve se radi manualno, kao nekad. Iako zahteva puno posla, učinak je maksimalan a benefiti veliki kažu domaćini.

Za govedarstvo na našim prostorima holštajn rasa ima veliki značaj, jer se koristi za oplemenjivanja simentalske rase goveda u programima u kojima su  forsirane osobine velike mlečnosti i muznosti. Ova rasa dnevno da  po 30 i više litara mleka.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Nađ Karčika, farmer iz Maradika 

Prethodni tekstPopis poljoprivrede 2023: Prosečna starost nosioca porodičnog gazdinstva 60 godina
Sledeći tekstPočelo podnošenje zahteva za subvencije po hektaru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime