Mladi u stočarstvu: Drži muzne krave, bavi se tovom Aberdin Angus junadi

0
114

Nikolu Pešića, iz sela Radobić, koje pripada Kolubarskom okrugu, deli svega nekoliko ispita do diplome mašinskog inženjera. Mlad, vredan i ambiciozan, pored spremanja ispita, uspešno sa ocem i dedom vodi jednu od najvećih mlečnih farmi u ovom delu Srbije. Porodica Pešić se tradicionalno bavi stočarsvom, a pored krava simentalske rase, na njihovom imanju se nalaze i goveda škotske rase aberdin-angus. Skoro sve životinje su u slobodnom sistemu držanja što je za svaku pohvalu. Hrane ima doboljno, spremljena je i silaža i senaža, pa će nastupajući, zimski, period naši domaćini dočekati spremni.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Aberdin angus je škotska rasa goveda koja je od 2014. godine sve više zastupljena i u Srbiji . Najviše je ima u Australiji, na Novom Zelandu, i zemljama Južne Amerike, a u SAD-u ima poseban značaj jer je angus učestvovao u stvaranju mnogih drugih tovnih rasa i oplemenjivanju postojećih, uključujući i simentalsku. Aberdin angus je idealna tovna rasa sa minimalno angažovane radne snage.

Dobra saradnja sa mlekarom

Budući da porodica Pešić obrađuje dosta zemlje, hrana je spremna za stoku, pa ništa neće morati da se dokupljuje u narednom periodu.

Adama Sultan 1120x180

Dnevni prosek u proizvodnji mleka iznosi oko 400 litara i ono se predaje mlekari „Granice“ sa kojom Pešići imaju dobu saradnju. Trenutna cena mleka je zadovoljavajuća u odnosu na period koji je ostao iza njih, kada su stočari jedva preživljavali zbog niske otkupne cene. U pogledu subvencija situacija je promenljiva, jer se one isplaćuju sporadično, kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Oporavite povrće nakon iznenadnog zahlađenja i kiše na prirodan način

Ostaje na selu, ne zanima ga grad

Mladi poljoprivrednik nam je rekao da posle završenog fakulteta, njegovi dalji planovi ipak idu u pravcu ostanka na selu i bavljenja poljoprivredom.

pylon galenika jan 023

Jesenja setva pšenice i drugih ozimih kultura donosi proizvođačima nove izazove u poslovanju. Poskupljenje semena i đubriva usloviće sve koji su u ovom trenutku na njivi da povedu računa o svakom raspoloživom dinaru.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

KWS banner 728x90

Sagovornik: Nikola Pešić, stočar iz sela Radobić

Prethodni tekstCena gasa biće uvećana za 11 odsto, obezbeđeni turistički vaučeri i za 2023.
Sledeći tekstSelo iz kojeg NIKO NE ODLAZI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime