Cena gasa biće uvećana za 11 odsto, obezbeđeni turistički vaučeri i za 2023.

0
27
vlada srbije amblem zastava
Foto: Vlada Srbije

Vlada je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, što će za posledicu imati povećanje cene prirodnog gasa u iznosu od 11%.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

To će, kako je navedneo na sajtu Vlade, uticati na krajnje potrošače čija će nabavna cena ovog energenta biti uvećana najviše do tog iznosa.

Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo koršćenje.

Adama Sultan 1120x180

Turistički vaučeri

Na sednici je usvojena i Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije, kojom je za narednu godinu obezbeđeno 500 miliona dinara za dodelu 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara za subvencionisani odmor građana u Srbiji.

Vaučeri mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023. godine, a uslovi za njihovo dobijanje su nepromenjeni u odnosu na ranije godine. To znači da pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti.

pylon galenika jan 023

Podrška proizvođačima brašna i suncokreta

Članovi Vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna, kojom su obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 193.558.000 dinara za one proizvođače koji su to pravo ostvarili.

PROČITAJTE I...  Mačvanski stočari podržali mere Vlade za proizvođače mleka

Usvojena je i izmenjena Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača.

KWS banner 728x90

Novac iz budžeta za hitne sanacije mostova

Vlada je usvojila i Zaključak kojim su iz budžeta obezbeđena sredstva Opštini Svilajnac za hitnu sanaciju visećeg mosta preko Velike Morave, s obzirom da on nije bezbedan za upotrebu usled oštećenja koja su nastala kao posledica poplava.

Usvojen je i Zaključak kojim su iz budžeta obezbeđena sredstva Čačku za hitnu sanaciju mosta preko Zapadne Morave koji spaja sela Mršinci i Mrčajevci, što je jedini most od Čačka do Kraljeva, a trenutno je preko njega obustavljen saobraćaj.

Izvori: Vlada Republike Srbije / RTV

Prethodni tekstCena uljane repice najniža od avgusta 2021.
Sledeći tekstMladi u stočarstvu: Drži muzne krave, bavi se tovom Aberdin Angus junadi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime