Aktuelno – Pramenka priznata i u Vojvodini

0
485
Agrosaveti - Sjenička ovca 04
Timac AGRO

Posle više od skoro tri decenije u vojvođanskom odgajivačkom programu svoje mesto je zvanično dobila i pramenka. Tačnije njen poseban soj, tzv. vlašićka ili dubska pramenka.

Merpan-80-WDG-1038x172

Ovaj soj pramenke u Vojvodinu je došao 90-tih godina, zajedno na izbegličkim stanovništvom iz Bosne i Hercegovine. Međutim, nikada se nije mogla matičiti, jer nije bila na listi rasa koje ima vojvođanski odgajivački program. Od ovog proleća ovčarima će biti omogućeno da umatiče svoja stada, potvrdio je za naš portal dr Siniša Bjedov iz Glavne odgajivačke organizacije iz Novog Sada.

“Na teritoriji Vojvodine se gaji oko 20 hiljada pramenki, što predstavlja imponzatan broj i ne treba ga zanemarivati. Meni je jako žao što se njeno priznavanje nije desilo i ranije, jer je ona to zaslužila.” – kaže dr Siniša Bjedov.

Delan Pro 1068x177px

Ono što sada sledi jeste da se sva ta grla uvedu u glavnu matičnu evidenciju. Naravno kada se za to steknu uslovi, a onda će vlasnici imati pravo i na subvencije. Ono što ovčari koji imaju vlašićku pramenku treba da urade, jeste da se jave svojim osnovnim matičnim službama i da krenu sa stvaranjem nulte generacije. Kada budu poznati roditelji i roditelji roditelja određenog grla, tada je to grlo steklo pravo da bude kvalitetno priplodno grlo. Za sve ovo je neophodno oko dve godine.

PROČITAJTE I...  Tov junadi kao razvojna šansa

“Sada su na potezu Pokrajina i Republika, jer ne bi bilo loše tim ljudima pomoći kako bi lakše isfinansirali sve te neophodne mere i obaveze koje će imati prema matičnim službama. Ili da dobiju neku pomoć za svako grlo koje je u standardu rase, to bi im puno značilo.” – ističe dr Bjedov iz Glavne odgajivačke organizacije.

Nimrod-1038x172

Naravno, matičenje nije obavezno, te će vlasnici ove pramenke sami odlučiti da li žele da se upuste u proces evidencije svojih ovaca.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime