Proizvodnja povrća na otvorenom u selu Glogonj

0
23540
Agrosaveti---Proitvodnja-povrca-Glogonj---03

U selu Glogonj upoznali smo mladog poljoprivrednika, Dragana Zorića koji se, kao i većina meštana ovog sela, bavi proizvodnjom povrća na otvorenom. U Draganovoj setvenoj strukturi krompir i kupus dominiraju svake godine. Međutim, velika pažnja se posvećuje proizvodnji ranog povrća kao što su to luk i rotkvice. Dragan redovno radi analize zemlje, te kada je prihrana u pitanju, zemlji daje baš ono što joj nedostaje. Samo na taj način ulaganje u prihranu može biti opravdano, kaže naš sagovornik. Analizu je radio i pre setve ovog luka, koji dobro napreduje. Malo ga je oštetio mraz, ali ništa strašno, ističe Dragan.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Luk sam posejao krajem septembra, ručno smo radili. Dodavao sam kompletna đubriva, fosfor najviše, jer je to pokazala analiza. Uslediće tretiranje protiv crva i to je to.” – priča nam Dragan.

Posejao je Dragan i krompir koji planira da vadi kao mlad, ako cena bude adekvatna. Osim toga, ako ga bude ostavljao, krompirov moljac ume da napravi velike probleme. Kao i žičar kojeg ne bi trebalo da bude, jer na ovoj parceli godinama nije sejan krompir, kaže Dragan. On svoje proizvode plasira na pančevačkoj pijaci, te se trudi da mu tezga bude šarolika. Ovo rano proleće je već dosta suvo, te se razgovor okrenuo i ka temi navodnjavanja, koje čini ozbiljnu stavku i Draganove proizvodnje.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---Proitvodnja-povrca-Glogonj---01

“Jedno zalivanje ovde je minimum hiljadu dinara. Tamo gde je krompir, 3-4 hiljade dnevno, pa đubriva, semena, zaštita, pa vi vidite koliko sve to košta. Nema neke velike dobiti, ali raditi se mora.”

GLOGONJCIMA NAJVEĆI PROBLEM LOPOVI

Ovog proleća naš domaćin će ponovo sejati kukuruz šećerac koji mu se proteklih godina čini solidno rentabilan.

galenika psenica LG 1120x185px

Iako je zadovoljan dosadašnjom proizvodnjom šećerca, svake godine se meštani Glogonja bore sa lopovima. Draganu su noć pred planiranu berbu kukuruza šećerca, drugi obrali jednu parcelu, te se ispostavilo da su krađe nerešiv problem ovih povrtara.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Gložanu

“Haos nam prave. Najviše kradu šećerac i beli luk. Meni su jedne godine obrali parcelu koja mi se nalazi iza kuće. Uveče sam bio, zalivao, ujutru organizovao berbu, ali su me lopovi preduhitrili. I to su obrali samo prvu klasu. Ne možemo im ništa. Čak i da ih zateknemo na parcelama, šta im možemo? Ja dežuram noću, čuvam, kao i mnogi drugi, ma haos je to.” – priča nam Dragan.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Proitvodnja-povrca-Glogonj---02

Muče muku da proizvedu, a muče se i da povrće sačuvaju od lopova, priča nam naš domaćin. Osim toga, radna snaga je deficitarna, te se mnogi odlučuju na proizvodnju čiju većinu radova mogu odraditi mašinski. Ni plasman nije jednostavan, dodaje Dragan. Mnogi ljudi danas radije kupuju u marketima, tamo im se čini jeftinije, priča nam ovaj mladi poljoprivrednik. Sve su to problemi koji ga navode da razmišlja o stočarstvu. Već ima nekoliko krmača, a razmišlja i o ovcama. Bilo kako bilo, on i supruga su rešeni da ostanu na selu, da se bave poljoprivredom, a kojoj grani će se okrenuti, pokazaće vreme.

PROČITAJTE I...  Trikovi iskusnih baštovana koji zaista deluju u bašti

Prethodni tekstAktuelno – Pramenka priznata i u Vojvodini
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Tomaševac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime