Susret ovčara u Sanadu

0
647
Agrosaveti---susret-ovcara---Sanad---02
Timac AGRO

Susret ovčara u Sanadu doneo je jošjedan rezime domaćeg ovčarstva. Domaći odgajivači ovaca, zadovoljni su visinom državnih subvencija. Ipak bi voleli kada bi dinamika isplate bila ažurnija – zajednička je poruka. Složni su proizvođači u oceni da se na podsticajna sredstva predugo čeka, te najveći broj njih nije u prilici da investira u razvoj i remont stada i smeštajnih objekata. Nisu vojvođanski ovčari najzadovoljniji ni komplikovanim i preobimnim administrativnim procedurama, koje im često, kako su nam rekli, oduzimaju previše vremena.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Sanad – mesto susreta najboljih vojvođanskih ovčara

Kada je reč o uspešnosti šeste Smotre ovčara u Sanadu, organizatori nemaju razloga za nezadovoljstvom, i ove godine opravdali su očekivanja izlagača i posetilaca. Prema rečima Miloša Milanova, predsednika Udruženja odgajivača ovaca “Čokanska cigaja” i idejnog tvorca i organizatora te šeste po redu manifestacije, kaže da je žiri imao višestruku ulogu. Osim što je brižljivo analizirao izložena grla iz raznih vojvođanskih sela, imao je i savetodavnu ulogu proizvođačima. Kako da pospeše svoju proizvodnju i pripreme svoja stada za učešće na drugim specijalizovanim izložbama.

Chief-1120x180

Agrosaveti---susret-ovcara---Sanad---01

Promovisanje ovčarstva u zemlji – osnovni cilj Smotre

Ove godine, 20 izlagača iz raznih krajeva naše zemlje, pokazalo je interes da se pojavi sa svojim kolekcijama ovaca u Sanadu. Bila je to, kako dodaje Milanov, odlična prilika za druženjem ali, pre svega, za razmenu iskustava. Potrudili su se domaćini da i ova izložba ostvari svoj cilj, zacrtan pre 5 i više godina. Promovisanje i unapređenje ovčarstva u našoj zemlji. Zadovoljni su manifestacijom ali ih je blago napustio optimizam, kada je reč o trenutnom stanju na tržištu ovaca.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Prodaja ovaca u Vojvodini stagnira

Prema njegovim rečima, tamošnji ovčari od marta meseca muku muče sa prodajom svojih grla. Drastično je opala potražnja za njima što se negativno odrazilo i na otkupnu cenu. Ovaj pobornik za očuvanje rase „čokanska cigaja“, kaže da je tradicionalna izložba u njihovom selu, doprinela povećanju grla u tom delu Vojvodine. Najveći broj grla te autohtone rase ovaca gaji se u Sanadu. Poslednjih godina beleži se njihov rast i u obližnjem Mokrinu i Ostojićevu.

Nicogan-1120x180

Agrosaveti---susret-ovcara---Sanad---03

Sanad – prestonica rase “Čokanska cigaja”

Da nije entuzijasta poput Milanova, “čokanska cigaja“ bila bi na listi ugroženih vrsta. Poslednjih godina broj jedinki čokanske cigaje je u porastu. Sve je više odgajivača koji rade na umatičenju svojih stada. S obzirom na to da je ona postala ugroženi genetski resurs, zaljubljenici u tu rasu preduzimaju sve mere za njen dugoročan opstanak na banatskim ali i drugim pašnjacima.

Biofor baner 728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime