Kako bi oživeo dedino imanje, ozbiljno se posvetio pčelarstvu

0
584
Agrosaveti---pcelarstvo---02

Kako bi obnovio i sačuvao dedino imanje u gružanskom selu Pajsijević, Marjan Radojčić je rešio da se posveti pčelarstvu, jer kako kaže na ovom potezu ima idealne uslove za to. Privukle su ga pčele, jer je njihova zajednica i funkionisanje unutar nje, za svako poštovanje, kaže Marjan.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Pčelarstvu sam se posvetio pre dve godine, jer deda je imao nekoliko košnica, pa smo tu priču malo uozbiljili. Sada imamo 40-ak društava, a to je i bio cilj, da mi kao porodica imamo 50-ak košnica.” – pria nam Marjan.

Imanje se nalazi na 350 metara nadmorske visine, nema zagađivača, te je i to podstaklo našeg domaćina da nastavi dedinim stopama, ali na jedan ozbiljniji način.

Adama Sultan 1120x180

“Ovo je Gruža, mi se nalazimo na 350 metara nadmorkse visine. Nema zagađivača, imamo ružu vetrova. Ovo je staro dedino imanje, sve je staro bar 100 godina. Ja sam rešio da se vratim i obnovim ovo imanje. Najvažnije je imati ljubav rema svemu ovome, a mi uživamo. Nisam znao da će mi se pčelarstvo toliko svideti, ali ono što me privlači jeste njihova filozofija, njihov rad, kako one sve rade za zajednicu.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Apel da se stariji pčelari puste u pčelinjake

Agrosaveti---pcelarstvo---01

SVAKI POČETAK JE TEŽAK, ALI LOKALNI PODSTICAJI SU BILI VETAR U LEĐA

Kako nam je rekao naš sagovornik počeci su bili izuzetno teški, ali se vrlo brzo našao u pčelarstvu. Angažovao je i mentora od kojeg je naučio dosta toga. Upravo ta škola koju je prošao, omogućla mu je da na samom startu svemu pristupi profesionalno. Ipak, pčelarstvo je nauka te učenju nema kraja.

galenika psenica LG 1120x185px

“Sećam se prvih dana rada, pčele su me izujedale. Krenuo sam da otvaram košnicu bos, u kratkim pantalonama, ništa nisam znao. Mentor mi je bio Bata Petrović, sada pokojni. On me je naučio svemu, to mi je bilo najvažnije, da od profesionalca učim. Upoznao sam jedan sasvim novi svet koji mi se sviđa.” – dodaje Marjan.

Nekako odmah na početku, Marjana je dočekala lošija sezona zbog koje u većini slučajeva početnici i odustaju, ali našeg domaćina nije pokolebala. Uprkos kraćoj bagremovoj paši, on je zadovoljan sa onim što je postigao u ovoj godini. Bilo je meda za vrcanje, ali i za pčele, kako bi bezbedno prezimile, dodaje Marjan.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Inače, naš domaćin je iskoristio i podsticaje lokalne samouprave i to baš za nabavku košnica. Kada se nađete na samom startu realizacije vaših ideja, onda je to pravi vetar u leđa, ističe Marjan.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Gornja Kamenica

“To mi je puno značilo, jer smo krenuli sa pet košnica, pa smo onda uzeli još 25 preko opštine. Tako da nas je to poguralo, da, baš vetar u leđa. Uštedeli smo bar pet godina.” – ističe naš sagovornik.

Planovi našeg domaćina su da još proširi broj košnica. Želja mu je i da se sa porodicom stalno nastani ovde u Pajsijeviću. Drago mu je što njegov sin takođe pokazuje interesovanje za pčelarstvo. Njih dvojica zajedno rade i uče, a uskoro će podići i jednu api komoru sa željom da u potpunosti ožive ovo imanje.

Prethodni tekstSetva pšenice u Južnom Banatu
Sledeći tekstUljana repica ove godine popularnija u Srednjem Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime