Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Somboru

0
1672
Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 02
Timac AGRO

Rade Malbaški, potpredsednik pčelarskog udruženja „Avram Maksimović“ iz Sombora, pčelarstvom se bavi pune četiri i po decenije. Počeo je samostalno, a za sve te godine prošao je sito i rešeto u ovoj branši, stekavši ogromno iskustvo, ali i jasan uvid u sve probleme, kao i prednosti i izvozne potencijale domaćih pčelinjih proizvoda. Aktivan i ne posustaje, iako ima 76 godina.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 06

Sama proizvodnja meda varira u zavisnosti od godine do godine i od samih pčelinjih društava. Zavisi i od toga u kojoj meri su sami pčelari uspeli da pripreme pčele za određene ispaše. Količina meda po košnici kreće se od 20 do 50 kilograma.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Sezonska selidba košnica

Ovaj pčelar stoji na stanovištu da je med proizvod na točkovima, te pčelari uz sezonske selidbe košnica. Ovaj način proizvodnje meda smatra velikom prednošću u odnosu na stacionarno pčelarenje jer omogućava dobijanje veće količine meda kao i raznovrsnije ispaše za same pčele. Ovaj vid pčelarenja pruža i mogućnost proizvodnje tzv. „sortnog meda“ tačnije čistog meda, dobijenog od jedne biljne vrste, bez primesa drugih vrsta.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 07U potrazi za najboljim pčelinjim ispašama, Malbaški Vojvodinom prokrstari uzduž i popreko, kako bi iskoristio sve prednosti koje ovo podneblje pruža. Poseduje oko 40 košnica. Uspešno se bori protiv varoe, ali i protiv zime. Za ovu poslednju kaže da je bila jaka i naopaka, pa je bilo i gubitaka.

Banner_728x90

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 05

Na greškama se uči, a zablude plaćaju. Mnogo veći su problem zablude potrošača, koja je posebno izražena kada je bagremov med u pitanju. Zato o ovoj temi vredi čuti mišljenje iskusnog pčelara.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 04

Bagremov med, pošto u sebi ima isključivo jednu vrstu voćnog šećera, jer u vreme cvetanja bagrema ne cveta ni jedna druga biljna vrsta, najduže ostaje tečan tj. ne dolazi do njegove kristalizacije brzo u odnosu na neke druge vrste.

PROČITAJTE I...  Udruženje pčelara Lipa iz Knjaževca

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 03

Pored meda,  proizvodi i vosak, propolis, mleč i polen. Kako kaže, to nisu nusprodukti, već osnovni pčelijnji proizvodi, iako ih ima u manjim količinama. Do svega toga nije lako doći, problemi su brojni, a mahom su finansijske prirode.

Agrosaveti - Proizvodnja meda u Somboru 01

Pored svega, Malbaški je optimista, jer smatra da Srbija ima dobre preduslove za uspešno pčelarenje i veruje u budućnost proizvodnje meda na ovim prostorima, uz izvesne preduslove. Tu je i poruka mladim, ali i budućim pčelarima – „Perspektive ima – treba videti samo ima li zainteresovanih“.

Opširnije pogledati u prilogu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime