Podsticaji po košnici po prošlogodišnjim podacima

0
3904
Agrosaveti---Sarene-kosnice---01
Timac AGRO

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o izmeni pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela. Prema ovom pravilniku se, izuzetno u 2020., ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici utvrđuje na osnovu prijavljenih podataka i stanja u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Dakle, prepisuju se podaci od poslednjeg prijavljivanja stanja u pčelinjacima. To znači da će i oni pčelari koji nisu prijavili novo stanje u pčelinjacima, dobiti subvencije.

Iz SPOS-a pozdravljaju spomenute izmene, jer je to najpravednije i najlogičnije rešenje, kaže predsedavajući Skupštine SPOS-a, Đorđe Mrkić.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

“Smatram da je promena Pravilnika o prijavi brojnog stanja za april mesec 2020. godine potpuno ispravna. Zato što smo bili u vanrednom stanju, a pčelari stariji od 65 godina nisu mogli da se kreću, pa samim tim nisu mogli ni da odu da odrade tu prijavu. A zbog epidemije nije bilo ni preporučljivo, odnosno bezbedno, da veliki broj pčelara dolazi u veterinarske stanice.” – kaže za Agrosavete, Đorđe Mrkić.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Sajam-pcelara-Vojvodine---kosnice---01

Dobra mera za sve

Sa druge strane, ne bi bilo ni pravedno da su oni kojima je bilo zabranjeno kretanje, ne svojom krivicom, bili izuzeti od prava na subvencije, dodaje Mrkić.

PROČITAJTE I...  Povećane subvencije za tovno govedarstvo

“Mi u Novom Sadu imamo odličnu saradnju sa veterinarskom službom. Mi smo bili dogovorili da tako kažem “beskontaktnu” prijavu stanja. Odnosno, da elektronski pošaljemo podatke na njihov mail, da uplatimo na žiro račun, a veterinari su radili prijavu brojnog stanja, s tim da nam potvrde podele kada se za to steknu uslovi. Međutim, nije bilo moguće na ovaj način uraditi prijavu na svim lokalitetima. Mislim da je odluka o izmeni Pravilnika potpuno ispravna i da je to način da pravda bude zadovoljena. Bar u ovom segmentu u vezi sa podsticajima.” – ističe naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

Još jednom da naglasimo, da se brojno stanje na pčelinjacima prepisuje iz oktobra meseca prošle godine. Tako će svi imati prava na subvencije po košnici za 2020. godinu. Naš sagovornik smatra da niko tu neće biti znatnije oštećen, niti država, niti pčelari. Razlike u spomenutom brojnom stanju na pčelinjacima od oktobra prošle godine do danas, verovatno nisu velike, smatra predsedavajući Skupštine SPOS-a, Đorđe Mrkić.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime