Movento – insekticid za zdrave voćnjake

0
2262
Agrosaveti---Movento---Bayer---01

Savet kompanije Bayer za naredni period jeste preparat Movento. Na prvom mestu preporučujemo ga svim proizvođačima kruške i jabuke. Ne smemo zaboraviti i njegovu upotrebu i u usevima paradajza i breskve.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Volimo da kažemo da je ovo preparat koji je broj jedan i pravi pobednik u dobrom i efikasnom suzbijanju svih onih skrivenih i teško dostupnih štetočina. Ističe ga širok spektar delovanja na isnekte koji se hrane biljnim sokovima. Ne postoji ukrštena rezistencija sa već postojećim insekticidima upravo zbog njegovog specifičnog mehanizma delovanja.

Kada biljka usvoji preparat, on se sprovodnim sudovima kreće kroz ksilem i foem i mi tako dobijamo tzv. dvosmernu sistemičnost. Na taj način imamo zaštićene i one mlade listove koji će se pojaviti nakon tretmana. Tako će i oni biti zaštićeni od napada novih štetočina. Movento je odličan u suzbijanju larvi različitih stadijuma.

Još jedna bitna osobina ovog preparat je da da je bezbedan. Čuva korisne insekte, te je u skladu sa svim zahtevima moderne poljoprivredne proizvodnje o očuvanju prirode i zdravlja ljudi.

Agrosaveti---Movento---Bayer---02

Iskustva sa Movento preparato

Jabula se trenutno nalazi u fazi precvetavanja, tačnije obrazovanih plodića. U ovoj fenofazi dolazi do naglog porasta mladara jabuke. Upravo je u ovoj fazi jabuka najosetljivija na napade velikog broja štetočina.

PROČITAJTE I...  Zaštita voća pre najavljenog kišnog perioda

Jedna od takvih štetočina koja sada može da napravi velike probleme jeste krvava vaš. Ona prezimljava na korenu i korenovom vratu, praktično uz zemlju. U proleće, u ovoj fenofazi jabuke, dolazi do njene migracije iz korena na krošnju. U nadzemnim delovima stabla i krošnje, vaš se naseljava u delovima rezidbe, pukotinama i naseljava mlade grančice. Na takvim grančicama, ukoliko dođe do prenamnoženja krvave vaši, može doći do velikih oštećenja tih mladara u vidu tumora. Ti tumori su kasnije otvoreni za napad patogena i ostalih štetočina, pogotovo staklokrilca. Upravo je sada pravo vreme za suzbijanje krvave vaši.

Prema iskustva iz proizvodnje, insekticid Movento je pravo rešenje za suzbijanje krave vaši u ovoj fenofazi jabuke. Ovo je i fenofaza u kojoj dolazi do aktiviranja pokretnih formi fitofagnih grinja. Movento pored toga što predstavlja pravo rešenje za krvavu vaš, može pomoći i u suzbijanju fitofagnih grinja poput žutog pauka i crvene voćne grinje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Preporuka proizvođačima da kada primenjuju insekticid Movento jesta da koriste nešto veći utrošak tečnosti po hektaru, 800-1000 l/ha. Na taj način obezbediće da se insekticid Movento nanese na površinu na adekvatan način i da pokrije sve biljne delove. Tako će imati bolju disperziju a samim tim i veću efikasnost.

PROČITAJTE I...  NOVA strategija za suzbijanje KRVAVE VAŠI u zasadima JABUKE

Kada govorimo o zasadima kruške, možemo reći da je Movento jedino pravo rešenje za suzbijanje kruškine buve. Najbolji momenat primene jeste kada imamo žuta jaja, pred piljenje i sam početak piljenja prvih larvenih stadijuma kruškine buve. Naneti preparat čini da sva jaja i larve koje se nakon ispiljavanja nahrane, uginu.

Prethodni tekstPodsticaji po košnici po prošlogodišnjim podacima
Sledeći tekstTov bikova i svinja i stado od 120 ovaca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime