Vinogradarsko voćarska proizvodnja u selu Drenča

0
299
Agrosaveti---visnja---sljiva---malina---grozde---Drenca---02

Porodica Smiljković iz župskog sela Drenča generacijama unazad bavi se voćarstvom. Na 7,5 hektara zastupljeno je nekoliko voćnih vrsta: višnja, šljiva, kupina i malina i naravno grožđe. Kako nam je rekao naš domaćin, Nebojša, svaštariti se mora kako bi se smanjio rizik koji niska otkupna cena pojedinog voća donese svake sezone.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“U Drenči je uglavnom šljiva bila zastupljena, stare sorte jabuka i naravno vinogradi. Ja pod vinogradom imam 3 hektara, šljiva i višnja oko 3,5, pa onda malina, kupina oko 2 hektara. Takav smo kraj, brdovit, pogoduje voću.” – kaže Nebojša.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Kada pređete potok, koji se nalazi preko puta porodične kuće, ulazite u pravu oazu voća. Potok koji skoro nikada ne presuši dao je našim domaćinima i mogućnost navodnjavanja. Oblačinka je rodila, ali vremenske oscilacije su ostavile posledice, kaže Nebojša.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---visnja---sljiva---malina---grozde---Drenca---01

 

“Višnja je rodila, ali ne onako kako smo želeli. Vremenski uslovi joj nisu pogodovali. Dugo je cvetala, bilo je kasnih snegova, pa toplotni udari. To je uticalo na sve voćne vrste.” – kaže naš sagovornik.

Banner_728x90

PROŠLU SEZONU NE PAMTI KAO DOBRU

Puno je problema koji su pratili prošlogodišnju berbu višnje. Nnaš domaćin kaže da kada se okrene prošloj sezoni, nema čega lepog da se seti.

Biofor baner 728x90

“Prošle godine je rod bio solidan, ali cena se kretala od 25 do 60 dinara. Ovde u Župi je bila 25 dinara, a 70% toga još nije naplaćeno. I kako je moguće da su cene toliko varirale.” – pita se Nebojša.

PROČITAJTE I...  Uzgoj vinograda u selu Drenča

Agrosaveti---visnja---sljiva---malina---grozde---Drenca---03

Naš domaćin ima dosta i šljive. Nekada je Župa bila poznata po požegači koje više nema, a sada dominira stenlej. Iako je prošla godina bila rodna, cena šljive je takođe varirala, dodaje Nebojša, a ima domaćina koji je još nisu ni naplatili, ističe naš sagovornik.

“Cena šljive se prošle godine kretala od 10-12 dinara, do 15-20, opet kako se ko snašao. Ima nas koji je još nismo naplatili, i pitanje je da li ćemo je naplatiti.” – dodaje naš sagovornik iz Drenče.

MALINE NEMA DOVOLJNO

Svima je poznato nezadovoljsstvo malinara kada je cena u pitanju. Situacija na terenu kaže da će je ove godine biti daleko manje, što zbog zapuštenih malinjaka, što zbog vremenskih nepogoda. Naš domaćin oduvek proizvodi i crveno zlato, pa smo ga pitali nada li se boljoj ceni?

“Ove godine maline nema, pa će se i cena rešiti. Biće bolja cena, jer je prosto nema.” – smatra Nebojša.

Kao što vidite puno je posla, ulaganja, a sa druge strane puno nesigurnosti, praznih obećanja. Međutim, ljudi u Župi se trude koliko mogu, ulažu sve napore kako bi izvukli maksimum iz svoje proizvodnje i tako decenijama unazad. Voleli bi kada bi organizacija na tržištu bila sigurnija, kako bi prodaja voća bila lakša, ali pre svega bezbednija, dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Pravilna ishrana maline

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime