Cene svinja i bikova u blagom skoku, ali hoće li biti dovoljno hrane?

0
1741
Agrosaveti---farma-svinja---proizvodnja-kulena---01

U Mačvi je počela žetva kukuruza, a prvi rezultati rane setve se razlikuju od parcele do parcele, od hibrida do hibrida. Mi smo obišli parcele porodice Bucalo iz Badovinaca koji kažu da je suša uzela svoj danak, te da su prinosi umanjeni i do 50% u odnosu na prošlu godinu.

Spyrale Adama 1120x1080

“Tek smo poči da skidamo kukuruz, ali prvi rezultati nisu sjajni. Imali smo 5 tona po hektaru, a 7-8 na parcelama koje smo navodnjavali. Vlaga oko 15-16. Suša nam je uzela puno ove godine.” – kaže Siniša Bucalo iz Badovinaca.

Inače naš domaćin se pre svega bavi stočartsvom, te mu sva ratarska proizvodnja ide za potrebe farme. Na godišnjem nivou on utovi 50 bikova i oko 1300 svinja. Teška je ovo godina za stočare, jer cene nisu pratile ulaganja, ističe naš sagovornik. Što se svinja tiče, situacija se blago popravila, trenutna cena je oko 170 dinara, ali su mnogi u prethodnom periodu pretrpeli velike gubitke, što je dovelo i do gašenja farmi.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---farma-svinja---Bac---03

“U pravu ste. Bilo je puno bankrotiranja. Cena svinja je bila ispod svakog minimuma. Mi se i dalje borimo, imamo našu hranu, ali je pitanje koliko ćemo još dugo opstajati. Mi smo možda i manji proizvođači, ima ovde ljudi koji godišnje tove i preko 3000 komada. I oni su puno uložili u objekte, u opremu, ne može se to sve tek tako napustiti. Sigurno je da na naše tržište utiče uvoz. Sa druge strane, sada su uvezli prasad iz Danske, Holandije, da toga nije bilo, naše prase bi bilo preko 300 dinara. To uveženo prase je oko 45 eura. Veliki proizvođači su uzeli tu prasad, mi manji smo kupili na našim farmama, tako da ćemo toviti. Neizvesnost je uvek u ovoj proizvodnji.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Vojska i MUP se uključuju u sprečavanje širenja afričke kuge svinja

BIKOVI 2,40 – dobra cena ako hrana opet ne poskupi

Što se tiče otkupne cene junadi, turbulencija velikih je bilo i u toj grani stočarstva. Bucalovi to rade godinama, ne odustaju, iako u pojedinim turnusima računice apsolutno nije bilo. Trenutno je cena u blagom skoku, te se nadaju pozitivnijoj matematici kada je ova tura bikova u pitanju.

“Poslednju turu sam prodao po 2 eura u januaru, na nuli smo bili. Sad kažu da je cena 2,40, da dočekamo decembar za utovar bar po toj ceni, pa biće nešto.” – kaže Siniša.

Ali samo pod uslovom da cena kukuruza ne ode gore, dodaje Siniša.

“Da, jer ako kukuruz pređe 30 dinara, opet nećemo imati ništa.” – dodaje naš domaćin.

Agrosaveti Cena bikova Srem 01
Foto: Vertigo produkcija

NAFTA ZA POLJOPRIVREDNIKE PRESKUPA

Ono što je takođe poskupelo jeste gorivo koje čini veliku stavku u svakoj poljoprivrednoj proizvodnji, a nije isto sipati ga u auto, traktor, ili sada u žetvi u kombajn.

“Pređete u Bosnu tamo je dizel 110 dinara, a kod nas preko 160. Tih pedeset dinara je ogromna razlika. Mislim da bi država trebala da obezbedi neki plavi dizel, ili nešto slično, za poljoprivrednike. Mi puno nafte trošimo. Za ratarski deo, za izvlačenje osoke, za detelinu, itd.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Najava manifestacije Prva brazda

Zbog svega spomenutog, skupe hrane, skupe proizvodnje, a jeftinog otkupa, domaći stočni fond je itekako ugrožen, a tome će ove jeseni doprineti i suša. Hrane neće biti dovoljno, a kupovati je, nema računice. Kad se štale i svinjci jednom isprazne, teško je ponovo ih napuniti. Posebno kada je u pitanju krupna stoka. Dosta je krava već rasprodato, zbog niske cene mleka, pa ko će onda oteliti tele za dalji tov? Porodica Bucalo će se svojski truditi da sačuva obim svoje proizvodnje, okrećući se sve više ratarstvu.

Prethodni tekstUskoro konkurs Svetske banke za stočare
Sledeći tekstŠta kaže Nedimović – zbog čega je mleko u Srbiji jeftinije od kisele vode?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime