Šta kaže Nedimović – zbog čega je mleko u Srbiji jeftinije od kisele vode?

0
1589
mleko
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da su visoke cene žitarica poslednjih godinu dana doprinele da proizvođači mleka nemaju rentabilnu proizvodnju, a da je država uradila ono što je bilo do nje.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

“Država je što je do nje uradila, izašla sa povećanjem premije za mleko. Od trećeg kvaratala krenuće isplata uvećane premije za mleko. Naravno da to nije dovoljno. Moraju iskorak da naprave i prerađivači mleka i ja očekujem njihove odgovore u narednim danima”, kazao je ministar za BIZLife portal.

Kako dalje navodi, ulogu imaju i veliki trgovci.

Sultan 1120x180

“Očekujem da dođe do povećanja cena mleka a da li će ono biti kolika su zahtevi proizvođača, nisam siguran. Ali, sigurno da će biti veoma značajno povećanje. Sa druge strane, pitanje je kako će se to odraziti u trgovinama, kako će potrošači na to regovati i tu treba paziti i dovoljno balansirati”, naveo je Nedimović.

Cena mleka ne prati cenu inputa i proizvođači mleka su u veoma teškoj situaciji.

LG 1120x185px

Prema rečima stočara koji drži farmu krava u Banatskom Dvoru od 250 grla (krava, junica i bikova) stočna hrana je poskupela, nafta, bukvalno sve ono što prati proizvodnju, a cena mleka se nije menjala zadnjih 6 godina.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jošanica

Prema rečima ministra Nedimovića, proizvođačima koji imaju svoju zemlju isplativije je bilo da se ove godine bave ratarstvom nego mlečnim govedarstvom. 

Neoram 1120x1080

“I sad je tu stvar individualca šta ko hoće. Na nama kao državi je da to dodatno finansijski pomognemo, da očuvamo ova dva sektora. Nigde u okruženju nema dovoljno mleka, osim u Srbiji i BiH. Rumunija, Bugarska, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska… Mi želimo da nam ove trgovinske platforme, poput Lidla i Deleza, budu ulaznice za tamošnja tržište preko robnih marki, kroz sir, pavlaku,…”, kazao je ministar.

Izvoz fete, kako je naveo, je već krenuo u Švedsku, Nemačku, Poljsku. 

Timac AGRO Tečna đubriva

“I to će se osetiti po potražnji za mleko. Pošto će potražnja biti veća, automatski će cena ići gore. Prosto je ko pasulj, ponuda i tražnja. Ako se skoncentrišemo samo na domaće tržište tu ne možemo da preživimo nikad. Problem je što mleka ima previše, naš SSP iz 2009. godine kog moramo da poštujemo, veliki je pritisak jeftinog mleka iz Evrope. Tamo subvencionišu mlekare, ne proizvođače. Tamo nema ni premije za mleko”, kaže Nedimović.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište

Izvor: BIZLife

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01
Prethodni tekstCene svinja i bikova u blagom skoku, ali hoće li biti dovoljno hrane?
Sledeći tekstPrihrana koštičavih voćaka nakon berbe ne sme da se propusti. Evo i zašto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime