Država kaže tovljenik u otkupu 135-160 din/kg, a šta kažu stočari?

0
1190
Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 01
Foto: Vertigo produkcija

U periodu za nama došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja u više regiona u Srbiji, a prema poslednjem izveštaju STIPS-a. Međutim, stočari se sa time ne slažu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije Ministarstva poljoprivrede rast cena tovnih svinja je zabeležen u klanicama na području jablaničkog, južnobanatskog, južnobačkog regiona. Ova objava je izazvalo reakciju mnogih stočara na našoj Fejsbuk stranici, jer je situacija sa otkupnim cenama tovnih svinja u njihovim mestima drugačija.

Na naše pitanje koje su cene u njihovim mestima, dobili smo sledeće odgovore:

Magnetic 1120x185px

Fejsbuk tovljenici 1

Fejsbuk tovljenici cena
Mnogi stočari već neko vreme ne vide računicu, očajni su i revoltirani, jer su cene hrane svinja u porastu, a otkupne cene tovljenika već dugo su u padu. Do povećanja cena došlo je za prvomajske praznike, ali na kratko. Kako stočari navode, trenutna zvanična otkupna cena klanica, bez pdv-a je 130 dinara po kilogramu.

Sa druge strane, za uzgoj jednog bravca je potrebno 20.000 dinara, dok je u tovljenika od 120 kg potrebno uložiti 23-24.000 dinara, bez uračunatog rada stočara.

ExelGrow Adama 1120x180

Fejsbuk tovljenici racunica 2

Fejsbuk tovljenici racunica 1

Fejsbuk tovljenici racunica 3

Podsećamo, stanje u stočarstvu je alarmantno, a posebno u tovnom svinjarstvu. Unija poljoprivrednih proizvođača smatra da je tovno svinjarstvo pred uništenjem, navodeći da je trenutno na tržišu 90.000 tovnih svinja viška, koje nemaju kome da prodaju.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu
Prethodni tekstSuzbijanje korova u usevu soje – RITMIX PLUS
Sledeći tekstUljana repica u punom cvetu, još je rano procenjivati prinose

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime