Alarmantno stanje u stočarstvu!

0
1914
Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 06

Povodom izuzetno teške situacije u stočarstvu, a posebno u tovnom svinjarstvu koje je pred totalnim uništenjem, na zahtev poljoprivrednih gazdinstava sa područja 18 opština u Republici Srbiji, Unija poljoprivredni proizvođača Sremske Mitrovice upitila je zahtev Vladi Republike Srbije za preduzimanje hitnih, konkretnih mera.

Adama Maganic 1120x180

Unija poljoprivredni proizvođača Sremske Mitrovice uputila je Vladi Republike Srbije dopis sa 5 predloga za rešenje novonastale situacije i problema u poljoprivredi sa kojima su suočeni, sa detaljnim obrazloženjem, koje vam prenosimo u celosti.

  1. Da Vlada Republike Srbije hitno poništi zaključke kojima se omogućava povlačenje 15.000 tovnih svinja od skladištara Republičke direkcije za robne rezerve (u nastavku teksta RDRR) u trenutku kada na tržištu imamo viška 90.000 tovnih svinja koje nemamo kome da prodamo.
  2. Da Vlada Republike Srbije stopira svaki dalji uvoz živih svinja i svinjskog mesa, i neizdavanje dozvola za uvoz.
  3. Da Vlada Republike Srbije pod hitno preko RDRR izvrši otkup najmanje 30.000 tovnih svinja prve klase po ceni od 210 dinara za kilogram kako bi na taj način pokrenula tržište.
  4. Da Vlada Republike Srbije imenuje ombudsmana za hranu.
  5. Da Vlada Republike Srbije preispita sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan sa EU.
PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Nastavljen trend pada cene prasadi na većini prodajnih i otkupnih mesta

Obrazloženje za navedene zahteve

Izuzetno loša procena Ministarstva poljoprivrede da budu glavni inicijatori povlačenja 15.000 tovnih svinja od skladištara RDRR u situaciji kada se na našem tržištu nudi oko 90.000 viškova utovljenih svinja (mimo RDRR) je neprihvatljiva i preti da u potpunosti uništi tov svinja u Srbiji, a tovljače dovede do bankrota.

MPS baneri II

Ako uzmemo u obzir nekontrolisani uvoz svinja i svinjskog mesa i da je od početka ove godine do sada uvezeno više od 150.000 tovljenika, a samo za zadnje dve nedelje, pred vaskršnje praznike uvezeno je oko 3.500 tona svinjskog mesa lošeg kvaliteta iz EU, gde hara afrička kuga svinja je dovelo tovno svinjarstvo do kolapsa u Srbiji.

Kome to sve odgovara sem uvozničkom lobiju i njihovim mentorima iz pojedinih ministarstava? Vrhunac drskosti i bahatosti je inicijativa i zaključak da se klaničarima da 15.000 tovnih svinja iz zaliha RDRR u razmenu za konzerve i paštete koje će klaničari vratiti RDRR, kada RDRR budu zatrebale.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ovo sve znači da klaničari i dalje ne moraju kupovati svinje na tržištu Srbije nego mogu zadržavati postojeće niske cene svinja i još više ih obarati na niže, što se trenutno i dešava. Trenutna cena je od 115 do 130 dinara po kg. Na ovaj način su i državu preko RDRR uvukli u pljačku stočara i stanje uništenja stočnog fonda.

PROČITAJTE I...  Gazdinstvo Holo: Od malog tovilišta do najmodernijeg centra za reprodukciju svinja u Evropi

Povrh svega klaničari su u svojim radnjama pred vaskršnje praznike neosnovano podigli cene svinjskog mesa na 550 dinara po kilogramu, iako su kupovali žive svinje po bagatelnim cenama.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Još veća drskost je što su u predlogu razmene sa RDRR (ako do nje dođe) ubacili tri klanice koje su najveći uvoznici svinja i svinjskog mesa, što je nedopustivo.

Zbog svega gore iznetog hitno nam je neophodan interventni otkup najmanje 30.000 tovljenika da bi se pokrenulo tržište i to po ceni od minimum 210 dinara po kilogramu, koja jedva pokriva proizvodne troškove svinja. Razlog za to je svakodnevni rast cena žitarica koji se neće zaustaviti jer mnoge kompanije su pokrenule kampanju ugovaranja proizvodnje žitarica i otkupa na zeleno, gde već sada iako setva nije završena za kukuruz se nudi preko 20 dinara za kilogram, a za zrno soje 85 dinara po kilogramu (bez PDV-a). Sa ovakvim cenama žitarica koje su glavni input u ishrani svinja biće neodrživa svaka proizvodnja svinja bez 2 evra po kilogramu. Na to se mora računati u narednom periodu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Na sve ove probleme možemo dodati i pandemiju Kovid-19 koja je jednim delom uticala na smanjenje potrošnje svinjskog mesa.

PROČITAJTE I...  Cene svinja padaju, farme se gase a uvoz raste

Zbog gore navedenih problema neophodno je da Vlada Republike Srbije što pre imenuje obudsmana za hranu da ne bi više dolazili u ovakvu situaciju.

Adama Forapro 1120x180

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU mora biti hitno preispitan, jer štete koje od njih imamo su više nedopustive, kao i nekontrolisani uvoz što dovodi u pitanje prehrambenu i zdravstvenu bezbednost nacije – navodi se na kraju objašnjenja.

Iz Unije se nadaju da će Vlada uvažiti predložene načine za prevazilaženje problema u tovnom svinjarstvu i naglašavaju da su spremi da daju svoj podsticaj i doprinos.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Izvor: Unija poljoprivredni proizvođača Sremske Mitrovice

Prethodni tekstSuzbijanje korova u usevu kukuruza u ranom postu – do faze 4. lista
Sledeći tekstFarma Il de frans ovaca Stanković u Obrovcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime